Most ez a legtutibb fogyókúra: a 16/8-as böjt

Olvasási idő kb. 4 perc

Tizenhat órán át megtartóztatod magad, majd nyolc órán keresztül korlátok nélkül eszel – ez az alapja a most rendkívül népszerű diétának, ami szigorú, mégis viszonylag könnyen tarható, és hívei szerint nagyon eredményes.

Egyre divatosabb az időszakos böjtölésnek vagy 16/8-asnak nevezett diéta, amely nem ír elő különleges étrendet, hanem az étkezések idejét szorítja korlátok közé. Hívei szerint a legjobb módszer a fogyásra, ha a nap egy adott szakában megkötések nélkül lehet étkezni, a fennmaradó időben viszont nem eszünk semmit. Az Elemental szerzője abban segít, hogyan állj át sikeresen erre a különleges diétára.

8 óra evés, 16 óra koplalás

Az időszakos böjtölés (intermittent fasting – IF) lényege, hogy felhagysz a napi többszöri étkezés rutinjával, helyette két részre osztod a napot. A legnépszerűbb a 16/8-as módszer, amellyel tizenhat órán keresztül megvonod magadtól az ételt, kizárólag folyadékot fogyasztasz (abból viszont akármennyit, beleértve a kávét és a teát is, üdítőket és más kalóriadús italokat viszont nyilván nem), majd az ezt követő nyolc óra alatt pótolod a napi összes kalóriabevitelt, megkötés nélkül. Követői szerint ez a fajta diéta sokkal hatásosabb, mint a különböző típusú táplálékok megvonásával járó étrendek, és nem utolsósorban jót tesz az egészségnek (például kordában tartja a vérnyomást és növeli az inzulinérzékenységet), de természetesen itt is vannak ellenzők, akik kételkednek az eredményességében.

Akárhogy is, nem mindenkinek egyszerű felhagyni a megszokott rutinnal és átállni egy teljesen újfajta időbeosztásra. Dr. Carolyn Williams dietetikus szerint a fő probléma, hogy a legtöbb ember hozzászokott a reggeli-ebéd-vacsora rutinhoz, és inkább az óráját nézi, mintsem hogy az éhségérzetére hallgatna. Kutatások szerint 66 napba telik, mire gyökeret ver bennünk egy új szokás, ezért fontos kitartónak lenni, de az is igaz, hogy sokan azt mondják, egyáltalán nem volt nehéz az átállás.

Az is könnyebbség ugyanis, ha mindenki maga határozza meg, hogy a saját nyolcórás étkezési ablaka pontosan mikor legyen. Van, aki egyszerűen kihagyja a reggelit, délben eszik először, és akkor este nyolcig szabad a pálya. A 10 és 18 óra közötti étkezési ablak is elég gyakori, de aki szeret bereggelizni, az választhatja a 8-tól 16 óráig terjedő időszakot is – ekkor a vacsoráról kell lemondania.

Így diétázz időszakos böjttel
Így diétázz időszakos böjttelStephanieFrey / Getty Images Hungary

Fontos, hogy következetesek maradjunk, de az IF-diéta esetében is tartsuk szem előtt, hogy ha egy fogyókúrát valaki túlságosan megterhelőnek érez, akkor lehet, hogy érdemesebb abbahagyni és visszatérni a korábbi étkezési szokásokhoz, illetve keresni egy másik, neki jobban megfelelő módszert – nem minden diéta való mindenkinek.

Nyugodtan kísérletezz

Igyekezz pozitívan gondolkodni, és ha nehéznek érzed a böjtöt, tereld el a figyelmed a diétáról munkával vagy más elfoglaltságokkal. A böjtölés nem új jelenség, a történelemben különböző okokból választották a koplalást, a vallási és politikai indokoktól kezdve bizonyos betegségek gyógyításáig. Ez szintén motivációt adhat, és enyhítheti a negatív érzéseidet.

Végezetül: nyugodtan kísérletezz. Az IF-diéta szabályai nincsenek kőbe vésve – alakítsd úgy a napi beosztást, ahogy neked a legmegfelelőbb, a lényeg a 16/8-as szabály betartása. Léteznek egyébként más böjtölési módszerek is, például az 5/2-es diéta, amelynek lényege, hogy adott héten 5 napon normálisan étkezünk, két (nem egymást követő) napon azonban kevesebb mint 500 kalóriát fogyasztunk el. Nyugodtan próbálkozz ezzel és hasonlókkal inkább, ha úgy érzed, hozzád jobban passzol.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek