Tényleg muszáj mindennap fürdeni vagy zuhanyozni?

Olvasási idő kb. 3 perc

Az amerikaiak körülbelül kétharmada zuhanyzik naponta, Ausztráliában ez az arány több mint 80 százalék, míg Kínában az embereknek nagyjából a fele csak hetente kétszer fürdik. Vajon mi ennek az oka, és kinek van igaza?

Sokak szerint az a normális (=egészséges), ha naponta zuhanyzunk. A Harvard Medical School beszámolója szerint viszont a zuhanyzás gyakorisága sokkal inkább a társadalmi normákról és szokásokról szól, semmint az egészségről.

Már miért kéne naponta zuhanyozni?

Amellett, hogy sokan egészségesnek gondolják, általában azért dönt valaki a mindennapos fürdés, illetve zuhanyzás mellett, mert aggódik a testszaga miatt, vagy a reggeli rutin részeként ezzel tudja frissen indítani a napot. Ezek alapján persze mindenképpen van értelme a mindennapos tisztálkodásnak, de mi van az egészség kérdésével?

A bőrgyógyászok egybehangzó véleménye szerint nem tesz jót, ha mindennap beállunk a zuhany alá. A bőr önmagától képes fenntartani a rajta élő mikroorganizmusok egyensúlyát, és a túlzásba vitt tisztálkodással ezt könnyen felboríthatjuk, ez pedig irritációt okozhat, a bőrünk kiszárad, gyakran viszket. A szárazság és a repedezések ezenkívül elősegítik a bőrfertőzések és az allergiás reakciók kialakulását.

Mennyi az annyi?
Mennyi az annyi?stock_colors / Getty Images Hungary

Bár elsőre jó ötletnek tűnhet az antibakteriális szappanok használata, valójában megölik a normál baktériumokat, ez pedig megzavarja a bőrünkön élő mikroorganizmusok egyensúlyát, egyúttal pedig ösztönzi a kevésbé jótékonyak megjelenését, amelyek ellenállóbbá is válnak. Az is számít, hogy az immunrendszerünknek bizonyos mértékű ingerlésre (konkrétan például piszokra) van szüksége ahhoz, hogy megfelelő védelmet tudjon nyújtani. Ez az egyik oka annak, hogy néhány gyerekorvos és bőrgyógyász a napi rendszerességű fürdés ellen foglal állást.

De más okok is szólnak a ritkább zuhanyzás mellett: vannak, akik szerint a fürdővíz olyan sókat, nehézfémeket, klórt, fluoridot és más vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nagy mennyiségben szintén problémát okozhatnak.

Nem valós probléma

Ezzel együtt a testünk túlzásba vitt tisztítása igazából nem jelent valós egészségügyi problémát. Igen, valóban szárazabbá teszi a bőrt, de ez nem jelent komoly fenyegetést. Viszont nem is javít az egészségünkön, és valóban okozhat bőrproblémákat, valamint – és ez manapság már óriási problémát kezd okozni – rengeteg vizet pazarlunk el így. A samponokban és tusfürdőkben lévő adalékanyagok sok esetben allergiát okoznak, és belőlük is nyilván sokkal többet használunk, ha mindennap zuhanyzunk, így nem csak a vízszámlára költünk többet. Ideális gyakorisága nincs a tisztálkodásnak, a szakértők azt javasolják, hogy hacsak nem izzadtunk le különösen, és nem csak azért fürdenénk, mert jólesik, akkor a napi tisztálkodás során elég csak a hónaljra és az ágyékra szorítkozni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek