Ha agyonszappanozod magad, csak büdösebb leszel

Szappan, sampon, tusfürdő, habfürdő, balzsam, testápoló, testvaj, tonizáló arcvíz, szemránckrém, erősítőszer, gyengéd arclemosó, nappali krém, éjszakai krém, bőrradír arcra és testre. A szépség ma már megvásárolható. Legalábbis a reklámok szerint, amelyek gondoskodnak arról, hogy olykor csendes bűntudat fészkelje belénk magát, hogy eleget fektetünk-e a testápolásunkba, és ezzel a külső megjelenésünkbe és az egészségünkbe.

A legtöbben naponta legalább egyszer zuhanyzunk, néha - például az esti sportolás után - akár másodszor is. Ilyenkor általában tartósító- és emulgeálószerekben, valamint illat- és festékanyagokban gazdag tusfürdőt, szappant és sampont használunk, majd az ezek okozta károkat felszámolni hivatott termékekkel krémezzük be magunkat. “Ezzel pedig valósággal terrorizáljuk bőrvédő gátunkat és a savköpenyünket” - véli dr. Yael Adler bőrgyógyász, aki szerint jobban járunk, ha a klasszikus szappan helyett szintetikus tusfürdővel mosakodunk, de a lényeg, hogy az semmiképpen ne legyen illatos és színes, és lehetőleg ne nagyon habozzon.

“Míg a szappan olajokból, zsírokból és lúgokból készül, a szintetikus tusfürdők kíméletesebbek. Igaz, ezeknek is van tisztító hatásuk, de a bőrápoló, nedvességmegkötő anyagok és a visszazsírosító olajok hozzáadásával jobban igazodnak a bőr szükségleteihez, és a pH-értéket is savasra tudják szabályozni” - magyarázza a szakember Bőrügyek című könyvében. A legjobb persze az lenne, ha ebből is minél kevesebbet pakolnánk magunkra és elsősorban a vízre bíznánk munkát, hiszen annak semleges a pH-értéke, ezért kevésbé mossa le a savas védőréteget a bőrről, mint a tusfürdő vagy a szappan.

shutterstock 270030263

A klasszikus szappanok lúgosak, és a savas pH-értékünket az egészségtelen 7-8-as érték irányában változtatják meg. Eltart vagy 2-6 óráig, amíg bőrünk nagy keservesen újra csökkenteni tudja, ezt pedig bőrünk egészséges baktériumflórája is megsínyli. A regenerálódásnak e hosszú ideje alatt vígan növekedhetnek a kórokozók, és mindez csak azért, mert éppen harcképtelenné szappanoztuk a bőrvédő savköpenyünket, testünk saját ajtónálló baktériumai pedig lábon lőve hevernek a földön, ahelyett, hogy a bejáratot ellenőriznék.

És máris helyben vagyunk: aki túl sokat szappanozza magát, büdös lesz, “mert hirtelen felszaporodnak a lábszagot okozó bacik, mivel a megváltozott pH-érték már nem tudja eléggé sakkban tartani őket.” Ezek a bacik azok, amelyek tulajdonképpen jó testszagunkat kevésbé kellemessé alakítják.

Ott különösen fontos a savas pH-érték, ahol bőrünk amúgy is hajlamos a fertőzésekre, például a farpofák között, a mell alatt, a lágyékon. A hónaljban, a farpofák között, a lágyék környékén, az emlők alatt és néha - a háj mennyiségének függvényében - a hason, sőt a háton is vannak redők, ahol a mikrobáknak különösen kedvezőek a körülmények: nyirkosság, meleg, kevés fény. A víz ugyanis innen nem tud elpárologni, felgyülemlik. Így a test párája és az összegyűlt verejték a testredőkben marad és tökéletes táptalajt nyújt az olyan gombafertőzést kiváltó élesztőgombáknak, mint a Candida albicans.

Az említett bőrfelületeken tehát különösen ajánlott a savas vegyhatású tisztálkodószerek alkalmazása.

A sok illatmirigy, különösen a hónalj, a farpofák és a nemi szervek környékén, megváltoztatják, lúgosítják a bőr alapértelmezésben savas, kb. 5-ös pH-értékét. Az illatmirigyek a verejtékmirigyek különleges fajtái, testünk saját parfümösfiolái. A szőrtüszőkbe torkollnak, és szexuálisvágy-keltő anyagként ható feromont párologtatnak a külvilágba.

Yael szerint egyébként egyáltalán nem szükséges, hogy minden tisztálkodásnál az egész testünket beszappanozzuk, elég, ha csak a válsággócokat dolgozzuk meg valamivel intenzívebben, tehát a lábat, a hónaljat, a lágyék környékét és a farpofák közét. Másutt elég csak vízzel zuhanyozni. "A verejték, a por és a lehámlott sejtek kiválóan lemoshatók vízzel. Bőrünk saját védőrétegét, amelyet epidermiszünk nagy idő- és energiaráfordítással négy hét alatt állított elő, tulajdonképpen meg akarjuk tartani, semmiképpen nem akarjuk szappanokkal kilúgozni."

A száraz bőr és kellemetlen testszag elleni harcban érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a bőr szempontjából a zuhanyozás egészségesebb, mint a fürdés. És legjobb, ha mindkettőt viszonylag gyorsan és viszonylag hűvös vízzel tudjuk le, az órákig tartó forró habfürdő ugyanis kilúgozza a bőrt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek