Ismerje meg, hogyan tisztálkodnak az emberek más országokban

Elgondolkozott valaha is azon, hogy más országokban mégis mennyit zuhanyoznak vagy fürdenek az emberek, hogy mennyire eltérőek vagy éppen hasonlóak a tisztálkodási szokások. A Soakology nevű oldal inforgrafikája segíthet megválaszolni ezeket a kérdéseket. Ténytenger a hajtás után! 

shutterstock 384757909

Nagy-Britannia: A nők 63, a férfiaknak pedig 58 százaléka zuhanyzik naponta, és 5:3 a heti átlagos tusolás és fürdés aránya. A britek rajonganak a hidratáló termékekért, és szívesen halmoznak fel komoly készleteket, ha valamit elég jó áron adnak. 

Spanyolország: A spanyolok gyorsak, általában 2-5 percig tusolnak, és míg hetente hétszer zuhanyoznak, fürdésből 2 alkalom a heti átlag. A cég szerint pedig egyre többen fedezik fel azokat a termékeket, amiket a korábbi generációk használtak. 

Franciaország: Le az előítéletekkel, a franciák átlagosan hetente hétszer zuhanyoznak és kétszer fürdenek, míg a nőknek 76, addig a férfiaknak 70 százaléka tusol minden egyes nap. A felmérések szerint a franciák évente csak 60 gramm szappant vesznek, de emellett rendszeresen vásárolnak olcsó konyhai szappant, amit végül a fürdőszobai tisztálkodáshoz használnak fel. 

Oroszország: A nők 61, a férfiaknak pedig 35 százaléka tusol mindennap, és állítólag minden ötödik orosz polgár otthonában nincs vezetékes víz. 

Kína: A nők 30, a férfiaknak pedig 21 százaléka zuhanyzik naponta, átlagosan pedig ötször állnak be a zuhany alá és hároimszor fürdenek hetente. A hagyományok a tisztálkodás terén is nagyon fontosak a számukra, szívesen járnak fürdőkbe, és egyes közösségekben a nők a szülés után egy hónapig nem zuhanyoznak. 

India: Ők fürdenek a legtöbbet a világon, ami heti hét alkalmat jelent, és a melegebb napokon kétszer is tisztálkodnak, pedig folyóvíz nem mindenhol akad. Különös gondot fordítanak a hajápolásra, rendszeresen kenik be a hajukat kókuszolajjal.

Japán: A japánok fürdőkulturája világszerte ismert, ők hetente hatszor áztatják magukat, de zuhanyozni pedig átlagosan ötszor szoktak egy héten. Az ország lakói a higiénia megszállottjai, ezért nagyon népszerűek náluk az antibakteriális szappanok, bár ezek használatát ugye a szakemberek nem annyira ajánlják, a száraz samponokat viszont egyáltalán nem kedvelik.

Egyesült Államok: Az amerikaiknál a férfiak átlagosan hetente hétszer, a nők pedig hetente hatszor állnak be a zuhany alá, és nem kapkodják el a tisztálkodást, hiszen ált. 13 percet töltenek pancsolással, ami azt jelenti, hogy évente egy trillió gallon (kb. 3,8 trillió liter) vizet használnak el csak erre a célra. Kevin CatFish McCarthy 1985 áprilisában azzal lett rekorder, hogy 341 órát zuhanyzott. 

Mexikó: A mexikóiak átlagosan hetente hétszer zuhanyoznak és háromszor fürdenek, és szinte minden alkalommal megmossák a hajukat is. Ami a nemek szerinti eloszlást illeti, a nők 90%-a, a férifaknak pedig egy picit kevesebb, egészen pontosan 89 százaléka tusol mindennap. 

Brazília: Az átlag a heti 12 zuhanyzás személyenként, és van, aki naponta akár ötször is elvonul a fürdőszobába.  És még egy érdekesség: a brazilok fogkefe és fogkrém nélkük szinte ki se mozdulnak otthonról, a munkahelyükön is szorgalmasan sikálják a fogaikat ebéd után. (Jó, azért nagyon reméljük, hogy ez nem csak brazil szokás.)

Dél-Afrikai Köztársaság: Ebben az országban hetente hétszer állnak be a zuhany alá, és 52 százalékuk nem egyedül tisztálkodik.  

Ausztrália: Egy átlagos ausztrál hetente nyolcszor zuhanyzik, a nők hétköznap 7,27, hétvégenként pedig 8,08 percet tusolnak, míg a férfiak 6,99 és 7,34 percet. Az itt élők a szappan helyett inkább a tusolózselét részesítik előnyben, és szívesen használnak hámlasztó termékeket. Az ausztrálok nem vetik meg a hideg vizes zuhanyt, aminek nyilván köze van ahhoz, hogy piszok meleg tud náluk lenni. 

soakology
Soakology
Oszd meg másokkal is!
Mustra