Így turbózd fel az energiaszinted, ha fáradt vagy, és már a kávé sem segít

Úgy érzed, folyton fáradt vagy és semmit sem bírsz végigcsinálni? Ne aggódj, néhány egyszerű praktika segítségével felpörgetheted magad.

Van, hogy az ember nem érzi magát túl energikusnak, majd alszik egy jót, így másnapra elmúlik, de sajnos olyan is van, hogy folyamatosan levertek és fáradtak vagyunk, sehogy sem bírjuk rávenni magunkat a mozgásra. A tartósan alacsony energiaszint testileg és lelkileg egyaránt megvisel, emellett számos komolyabb egészségügyi probléma korai figyelmeztető jele is lehet. Dr. Anthony Komaroff, a Harvard Medical School orvos szakértője tanácsaival abban segít, hogy ilyenkor kicsit felpörgessük magunkat.

1. Egyél többet

Az emberi szervezet a táplálékból nyeri a legtöbb energiát. Az ezekben található szénhidrátokat és zsírokat elégetve az izomsejtek ATP-t (adenozin-trifoszfátot) hoznak létre, mely biztosítja az energiát az izmok munkájához. Ha a szervezetedben kevés ATP termelődik, sovány húsok, például csirke vagy pulyka, zsíros halak, mint a lazac vagy a szardínia, illetve mogyoró- és diófélék fogyasztásával orvosolhatod a problémát. Ha többet eszel, szervezeted nagyobb mennyiségű tápanyaghoz jut. Vigyázz azonban a  mennyiségekkel, hiszen a túlevés elhízáshoz vezet, ami szintén növeli az energiahiányt, ilyenkor ugyanis a szervezetednek több ATP-t kell felhasználnia az izomműködéshez.

2. Egyél többször kisebb adagokat

Dr. Komaroff szerint jobban járunk, ha naponta többször eszünk kisebb adagokat, azaz ne egyszerre vigyük be az összes kalóriát a szervezetünkbe, hiszen az előbbi módon tudjuk biztosítani a folyamatos tápanyagellátást. Egy hirtelen, nagy zabálás viszont megugrasztja a vércukorszintet, és ez is eredményezhet fáradtságot és álmosságot.

Így segíts az energiahiányon
Így segíts az energiahiányonbymuratdeniz / Getty Images Hungary

3. A kávé jó, de vigyázz vele

A koffein sikeresen felpörgeti a szervezetedet és élesen tartja a figyelmedet – de nem minden esetben és nem bármikor. Lefekvés előtt legfeljebb két órával ihatsz kávét, utána már ne, mert alvászavarokhoz vezethet.

4. Igyál sok folyadékot

Szervezeted 60 százaléka víz, a kifáradás egyik első jele pedig a dehidratáltság. Gondoskodj róla, hogy megfelelő mennyiségű folyadékhoz juss: ez a szakértők szerint körülbelül napi 2,5-3,5 litert jelent. Nem muszáj azonban ezt mind víz vagy üdítő formájában magadhoz venned, hiszen a különböző ételekben is rengeteg folyadék van – a gyümölcsök és zöldségek, például a citrusfélék, az eper, a cukkini, az uborka és a tökfélék különösen nedvdúsak.

5. Aludd ki magad

A rendszeres és elegendő mennyiségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy kipihend magad és feltöltődj energiával. Igyekezz egy állandó rutin szerint, mindig ugyanabban az időpontban felkelni-lefeküdni, kerüld a napközbeni szunyókálást, és igyekezz napi 7-8 órát megszakítás nélkül aludni. Komolyabb alvásproblémák esetén érdemes szakember segítségét kérni.

6. Mozogj rendszeresen

A testmozgás ösztönzi az energiatermelést segítő vegyületek, például a dopamin, a szerotonin és a noradrenalin felszabadulását a szervezetben – emiatt érzel örömet és elégedettséget egy kiadós edzést követően. A rendszeres testmozgás emellett fejleszti az izmaidat, és ennek köszönhetően ATP-t takarítasz meg, hiszen kevesebb energia szükséges a különböző mozgások, izomműködések elvégzéséhez. A kutatások szerint heti 3x20 perces enyhe vagy közepes erősségű testedzés tökéletesen alkalmas rá, hogy egy ülőmunkát végző, keveset mozgó ember energiaszintjét felpörgesse.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek