A Readers Digest néhány olyan ételt mutat be, amiknek inkább árt, mint használ, ha főzés vagy fogyasztás előtt megmossuk.
Szárnyasok és halak
Főzés előtt a mosogatótálcában mosod le a csirkét? Sokan tanultuk úgy, hogy ezzel eltüntetjük róla a nem oda illő baktériumokat. A valóság azonban éppen ennek ellenkezője. A folyó víz, nemhogy elpusztítaná a kórokozókat, de mindenfelé szét is spricceli őket, az áztatással meg csak a tálca telik meg bacikkal. A szétspriccelt kórokozók rákerülhetnek a tiszta pultra, konyharuhákra, olyan ételekre, amiket nem főzve eszel majd meg.
Ez pedig nagyon veszélyes, mondja Eric Sieden táplálkozási szakértő, akinek a véleményét neves szakácsok és közegészségügyi szervezetek is osztják. Az egyetlen hatékony módja, hogy megszabadulj a szalmonellától és a hozzá hasonló kórokozóktól, az az elegendő ideig tartó hőkezelés, vagyis a főzés és sütés. A hallal pontosan ugyanez a helyzet.
Vörös hús
A vörös húsokat több okból nem érdemes lemosni főzés előtt. Az egyik ugyanaz, mint fentebb: a baktériumok ebben az esetben is szanaszét spriccelnek. Emellett a lemosással plusz nedvességet is juttatunk a húsba, ami negatívan befolyásolja annak ízét és élvezeti értékét is. Ha mindenképpen mosnál, a vörös húsok esetében legalább annyit tegyél meg, hogy leöblítés után megszárítod őket egy törlővel, hogy legalább az ízük jó maradjon. Ha elkészültél a mosással, mosd ki a mosogatótálcát alaposan! Ha mi nem győztünk meg, nézd meg ezt a videót! Jamie sem áll neki tisztogatni.
Zacskós saláták
Nyugodtan higgy az ajánlásnak, ha az van a zacsin, hogy „mosott” vagy „nem szükséges megmosni”, ne is tedd, mert értékes tápanyagokat veszíthetsz az újabb mosással, ráadásul vizet és időt is pazarolsz. Az ilyen előkészített termékek egyből mehetnek a salátás tálba! Persze, ha ránk hallgatsz, inkább nem zacskós terméket veszel, és otthon magad tisztítod meg.
Gomba
A húsokhoz hasonlóan a gomba ízének és állagának sem tesz jót, ha hosszabban érintkezik vízzel. A séfek szerint úgy szívja magába a vizet, mint a szivacs, mivel nincs olyan jellegű külső héja, mint egy zöldségnek vagy gyümölcsnek.
Ha nem akarod, hogy kellemetlen állagú és íztelen legyen a végeredmény, inkább csak száraz ruhával töröld át a gombát, vagy folyó víznél, pillanatok alatt öblíts csak.
Tojás
Persze, igaz, hogy a tyúk fenekén pottyan ki, de ennek ellenére sem szükséges a bolti tojást felhasználás előtt megmosni. Persze, én is leöblítem, ha külsőleg is szennyezettnek látszik, de azt a Nébih is megerősíti, hogy a mosással csak azt a természetes külső védelmet sértjük meg, ami épp gátat vetne a baktériumoknak. Ne tegyük! Ha már tojás, a legbiztonságosabb, ha teljesen keményre főződ, mert egyébként nem pusztul el száz százalékban a szalmonella. A NÉBIH álláspontjáról itt tájékozódhatsz.
Tészta
Nehogy elmondd egy olasznak, ha főzés után le szoktad öblíteni a tésztát. Én sem mondom el, hogy nekem azt mondta a nagymamám, hogy erre azért van szükség, hogy ne ragadjon össze a tészta, és nagyon sokáig így is csináltam. Ma már tudom, hogy ez nemcsak felesleges, de káros is, mert a keményítőt eltüntetve kevésbé fog megtapadni a tésztán a szósz. Ráadásul, a főzővizet élelmesebb szakácsok eleve felhasználják a szósz elkészítéséhez.