Miért rángatózunk elalvás közben?

Hipnikus rángásnak vagy rándulásnak az alvás előtt és közben jelentkező összerándulást nevezzük. A felnőtt emberek 70 százalékánál fordul elő elalvás előtt, vagy akár éjszaka is az ilyen jellegű izomösszehúzódás. De mi az oka, és mit tehetünk ellene?

Vannak enyhe, alig észrevehető rándulások, azonban más esetekben az is előfordul, hogy az illető felébred az izomösszehúzódásra. A hipnikus rándulások gyakran és véletlenszerűen fordulnak elő, és annak ellenére, hogy a keletkezésének a pontos oka egyelőre nem világos, vannak módszerek, melyek segítségével csökkenthetjük az előfordulásuk gyakoriságát. Ezeket a Medical News Today osztotta meg velünk.

De mi is pontosan a hipnikus rándulás?

Az alvás közbeni rángás egy vagy több izom akaratlan összehúzódása, amely jellemzően akkor következik be, miután az ember elaludt. A hipnikus rándulás erőssége változhat: vannak, akik észre sem veszik, ha a szervezetük ilyet produkál, csak a partnerük beszámolója alapján értesülnek róla. Mások izomösszehúzódásai elég erősek ahhoz, hogy álmából felébredjen rájuk az ember.

Azonban nem ez az egyetlen tünet, amit ilyen esetekben tapasztalhatunk. Gyakran előfordul még gyors szívverés és szapora légzés, izzadás, és olyan érzés, mintha zuhannánk. Ezek esetén azonban még nem feltétlenül kell orvoshoz fordulni.

Milyen gyakran fordul elő?

Egy 2016-os tanulmány eredményei szerint az ilyen jellegű rándulások előfordulása véletlenszerű, és mind a férfiak, mind pedig a nők esetében tapasztalható a jelenség. A felnőttek 70 százaléka tapasztalja az izmai összehúzódását, általában elalvás közben.

És mi okozza mindezt?

A legtöbb esetben nincs konkrét magyarázat a hipnikus rándulás előfordulása mögött. Van azonban néhány elmélet arról, hogy miért tapasztaljuk ezt elalvás közben. A nem sokkal lefekvés előtt végzett testmozgás megnehezíti a szervezet számára a pihenést. Az edzés következtében létrejövő stimuláció pedig könnyen hipnikus ránduláshoz vezethet. De nem ez lehet az egyetlen kiváltó ok: a különböző stimulánsok, mint például a koffein, az alkohol, a nikotin, vagy bizonyos gyógyszerek fogyasztása is hozzájárulhatnak az elalvás közbeni rángások gyakoriságához. A stressz és a szorongás sem gyakorol jó hatást a pihenő szervezetre, sőt a szabálytalan alvási minták és az alváshiány is növelik a hipnikus rándulás előfordulását.

Gyermekek esetében

Az Amerikai Alvástudományi Akadémia szerint felnőttek esetében valószínűbb, de gyermekeknél is előfordul a hipnikus rándulás. Ez valószínűleg amiatt van, mert a feltételezett kiváltó okok közül (például stressz, koffein, intenzív testmozgás) a legtöbb csak a felnőtteket érinti. Ennek ellenére az akadémia felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekek körében is előfordulhat a jelenség, azonban a legtöbb esetben aggodalomra ez sem ad okot.

Mitől függ, hogy felébredek-e tőle?

Előfordulhat, hogy a hipnikus rándulásokra felébred az ember, ez azonban nem minden esetben van így, tekintve, hogy az izomösszehúzódások erőssége változó. Éppen ezért, sokszor csak partnerünk elmondása alapján derül ki számunkra, hogy egyáltalán előfordul velünk ilyesmi. Más esetekben viszont a rándulás elég erős ahhoz, hogy felébredjen rá az ember. Azonban más tünetekre is könnyen felébredhetünk, hiszen a zuhanás érzését gyakran kíséri olyan álom, amelyben valóban lezuhanunk valahonnan, ilyenkor pedig jobban járunk, ha még becsapódás előtt inkább felébredünk.

Sokszor partnerünk nyugodt alvását is befolyásolja a jelenség
Sokszor partnerünk nyugodt alvását is befolyásolja a jelenségPeopleImages / Getty Images Hungary

Megelőzhető a hipnikus rándulás?

Annak ellenére, hogy az okát nem tudjuk, és az előfordulása sem zárható ki teljes mértékben, vannak módszerek, amik segítségével csökkenthetjük a rándulások mértékét. Ezek közé tartozik, ha megpróbáljuk nem közvetlenül lefekvés előttre időzíteni az edzést. A testmozgás elengedhetetlen, azonban az elalvás előtti túlzott fizikai aktivitás növeli az izomösszehúzódások előfordulásának esélyét. Érdemes tehát reggel vagy napközben túlesni az edzésen, hogy estére már a szervezetünk is felvegyen egy lassabb tempót.

Emellett a koffein késői fogyasztása is stimulálhatja az agyat és a testet, ez pedig szintén megnehezíti a szervezet lelassulását. Az alkohol és a nikotin fogyasztása is nyugtalan alváshoz, súlyosabb esetekben alváshiányhoz és hipnikus rándulásokhoz vezet.

Segíthet a szervezet lelassulásában, ha kialakítunk egy lefekvés előtti rutint. A tea vagy langyos tej fogyasztása, egy jó könyv olvasása, esetleg nyugtató zene hallgatása mind hozzájárulnak a stressz csökkentéséhez és a feszültség oldásához. Több kutatás bebizonyította már, hogy a fény egyfajta figyelmeztetés az agy számára, ezért – ugyan felébredni segít, de – a nyugodt alvást megnehezíti. A kék fény, amit a monitorok, televíziók és telefonok bocsátanak ki, szintén azt jelzik a szervezet számára, hogy nappal van. Ezeknek a hatásoknak a csökkentése szintén a pihentető alvást segíti elő. Érdemes kipróbálni a különböző meditációk stresszoldó hatását is, hiszen könnyen lehet, hogy nem csak az alvás lesz pihentetőbb, de az életünk is nyugodtabbá válik ezáltal.

A hipnikus rándulás tehát gyakori, és teljesen normális jelenség, amelyből nem lehet az egészségügyi állapotunkra következtetni. Bizonyos életmódbeli változtatások segíthetnek az izomösszehúzódások gyakoriságának és mértékének csökkentésében, azonban, ha aggódunk az előfordulásuk miatt, mindenképp érdemes orvossal is konzultálni, hiszen a megfelelő pihenés kulcsfontosságú az egészségünk érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek