A testednek is szüksége van a nyugalomra. Mutatjuk, miért!

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a stressz hogyan befolyásolja a hangulatunkat. Itt azonban nem áll meg, hiszen ha sokat idegeskedünk, az a fizikai egészségünkre is negatív hatással lehet.

Életünk során mindennapossá vált a stressz: munkánkban, ha tanulunk, de kapcsolataink sem mentesek egy-egy nehezebb helyzettől, amit meg kell oldanunk. De tisztában vagyunk-e azzal, hogy ez milyen hatást gyakorol a szervezetünkre? Az AsapScience szedte össze azokat a következményeket, amiket a huzamosabb ideig fennálló stresszhelyzet okozhat.

Ami ilyenkor a testünkben történik

A stresszreakcióval a szervezetünk védekezik, felkészül az esetleges menekülésre vagy harcra. Először a szemünk és a fülünk érzékeli a stresszhelyzetet, ezt továbbítják az amigdalába, ami az agy érzelmi reakciók feldolgozásáért felelős része. Innen a kapott információ továbbáramlik a hipotalamuszba, ami szoros kapcsolatban áll a központi idegrendszerrel, melynek részét képezi a mellékvesevelő, ami készenléti reakciónkat elősegítendő adrenalint kezd termelni. Ez okozza a stressz klasszikus érzetét: szaporább lélegzetvétel, gyorsabb szívverés, magasabb vérnyomás jellemző ilyenkor az emberre. Az adrenalin segít a stresszhormon (kortizol) előállításában, aminek rossz hírével ellentétben elsődleges szerepe az agy védelme az esetlegesen bekövetkező traumáktól.

Percekben mért hatások

Tíz perc folyamatos stresszelés után már észrevehető viselkedésbeli változás, az ember ilyenkor agresszívabbá válik. Harminc stresszes perc után már sokkal feledékenyebbek leszünk, csökkent a koncentrációs képességünk, majd néhány stresszes nap után csökken a szexuális vágyunk is. Hónapokig tartó stressztől már a kognitív funkcióink működése is csökken, nő a depresszió és a keringési zavarok előfordulási esélye. Patkányokon végzett kísérlet eredményei szerint hat hónap folyamatos stressz növeli a szorongás kialakulását, amelyet a szervezet magas kortizolszintje idéz elő. Annak ellenére, hogy a stresszhormon kis mennyiségben pozitív hatással van a szervezetre, nagy mértékben veszélyes lehet. A tartós stressz sokféle megbetegedéshez vezethet, hiszen amellett, hogy az immunrendszer legyengül, szívelégtelenség, alvászavarok, memóriazavarok, súlyos esetekben akár még rák is kialakulhat.

Egészségünk megőrzése érdekében is fontos lenne felismerni a különböző stresszforrásokat, és törekedni a feszültség minimalizálására.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek