Hoppá, a sör mégis egészséges

Ha az egészséges élelmiszerekre gondolunk, nem biztos, hogy a sör ugrik be elsőnek. Azonban egy friss kutatás eredményei szerint a komló, a sör aromájáért felelős növény jó hatással van az anyagcserénk működésére.

A termős növények virágzata a megnövekedett levelekkel és a takarópikkelyekkel tobozszerűvé válik. Ez az egyetlen része a komlónak, melyet a sörfőzéshez felhasználnak, hiszen a tobozban található mirigyszőrökből keserű ízű, étvágygerjesztő és tartósító hatású lupulon és humulon vegyületek válnak ki. De hogyan hat mindez az anyagcserénkre? A Massive Science utánajárt.

Hogyan javítja a komló az anyagcserét?

Az elmúlt évtized vizsgálatai szerint az izohumulonok nemcsak a tesztelt állatok, de az emberek anyagcseréjére is kedvezően hatnak. Egy 2009-es tanulmányból kiderült, hogy a komló egy bizonyos kivonata csökkenti az emberi sejtekben a gyulladást, a magas zsírtartalmú étrenden élő egerek esetében csökkenti a súlygyarapodást, valamint növeli a glükóztolerancia mértékét is. A legjelentősebb eredmény talán mégis az, hogy prediabetikus állapotban lévő japán betegekkel végzett, placebokontrollált kutatás segítségével kiderült, hogy az izohumulonok csökkentik a test vércukorszintje mellett a testzsír mértékét is.

Egyelőre nem sikerült bizonyítani, hogy miért hatnak ilyen kedvezően ezek a vegyületek a szervezetre, hiszen a komlótobozok többféle izohumulonokból hoznak létre különböző keverékeket. Ezek molekuláris hasonlósága miatt nehéz megállapítani, hogy az egyes izohumulonok milyen változásokért felelősek. Ehhez valószínűleg a tiszta vegyületek vizsgálatára lenne szükség.

Éppen emiatt, 2014-ben egy gyógyszerkutató cég létrehozott egy tiszta, szintetikus izohumulont, amit KDT501-nek neveztek el. Kimutatták, hogy a KDT501 hatékony gyulladáscsökkentő, valamint vércukorcsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A KDT501 két különböző egérkísérletben is jelentősen csökkentette a zsírtömeg, a koleszterin, valamint a súlygyarapodás mértékét. A kutatóknak azonban nem sikerült rájönniük, hogy a KDT501 pontosan hogyan működik, de megfigyelték, hogy egészen másként hat a szervezetre, mint a korábban ismert, pioglitazon és metforminhatású vércukorcsökkentő gyógyszerek, hiszen ezek nem befolyásolják a koleszterinszintet vagy a testsúlyt. Tehát a kérdés továbbra is megválaszolatlan maradt: hogyan javítja a komló az anyagcserét.

Nem csak finom, úgy tűnik, egészséges is
Nem csak finom, úgy tűnik, egészséges isEugenio Marongiu / Getty Images Hungary

A cukorbetegek és a túlsúlyosak számára különösen fontos

A Scripps Intézet kutatócsoportja szerint érdemes arra összpontosítani, amit biztosan tudunk, mégpedig azt, hogy az izohumulonok keserűek. Ahhoz, hogy az ízeket meg tudjuk különböztetni, az ízlelőbimbóinkon különféle receptorok helyezkednek el. A keserű ízt érzékelő receptorok közül néhány fajta megtalálható a test más szöveteiben is. A csapat megvizsgálta a szájban található, keserű íz érzékeléséért felelős receptorokat az emésztőrendszerben, egyetlen olyan altípust találtak, amely kötődni képes a KDT501 szintetikus izohumulonhoz.

Meglepő az eredmény, hiszen az ízlelőbimbókkal ellentétben a bélsejtek nem kötődnek a szenzoros információt továbbító agyidegekhez. Ehelyett a KDT501 kötődése felelős az inkretin hormonok felszabadulásáért, melyek a hasnyálmirigyet az inzulinszekréció fokozására késztetik, emiatt pedig étkezések után csökken a vércukorszint. Ez különösen a magas vércukorszinttel rendelkező, cukorbetegek vagy túlsúllyal küzdők számára lehet fontos.

A kutatások eredménye szerint azoknál az egereknél, melyek a túlevés miatt híztak, az egyes étkezések előtti KDT501-kezelés felgyorsítja a glükóz vérből való kiürülését. A hatás még erősebbnek bizonyult, amikor a túlsúlyos egereket négy napon keresztül, napi rendszerességgel részesítették KDT501-kezelésben. Ennek hatására az inkretinszintjük tízszeresére nőtt, emellett pedig az inzulinérzékenységük javult.

De mi áll a háttérben?

Az inkretin szabályozása hatékony módszer az anyagcsere-rendellenességek kezelésére. Valójában már léteznek olyan hiperglikémiás kezelések, amelyek gátolják a DPP-IV nevű enzim működését, ez pedig az inkretin hormonok lebontásáért felelős. A kutatókban felmerült az is, hogy vajon egy DPP-IV inhibitor együtt tud-e működni a KDT501-gyel az inkretinszint növelése érdekében, az eredmények pedig alátámasztották ezt a felvetést.

Az orvosok azt is kipróbálták, hogy mi történik, ha a túlsúlyos egerek egy hónapon keresztül, naponta kapnak KDT501-kezelést. A kísérlet végén a kezelt egerek valóban megszabadultak a súlyfeleslegtől, azonban a kísérlet során ugyanannyit ettek, mint azok a társaik, melyek nem kaptak KDT501-kezelést. A kutatók szerint a jelenséget az magyarázza, hogy a kezelt egerek több energiát használtak fel, a székletükben pedig nagyobb mennyiségű koleszterint és szabad zsírsavakat találtak. Annak ellenére tehát, hogy a kezelésben részesülő egerek táplálkozási és mozgási szokásai nem változtak, veszítettek testsúlyukból.

És mennyire klassz lenne, ha a sörben található izohumulonok segítenék az anyagcserénk működését! Az egereken végzett vizsgálatok eredményei szerint a KDT501 az ízreceptorokon keresztül javítja az anyagcserét, ez pedig nagy valószínűséggel az emberek esetében is működik. De várjunk még, mielőtt ipari mennyiségű sört vásárolnánk, hiszen sok kérdésre még mindig nincsen egyértelmű válasz az izohumulonok hatásával kapcsolatban. Egy dolog azonban biztos, a sok pozitív hatás ellenére is érdemes mértéket tartani, ha sörivásról van szó.

Oszd meg másokkal is!
Mustra