Új felfedezés segítheti a csontritkulás kezelését

A csontritkulás komoly, világszerte elterjedt betegség, mely kezdetben semmilyen látható tünetet nem okoz, ezért sokszor már csak előrehaladott állapotában diagnosztizálják. Egy friss kutatás eredményei segíthetnek a módszer kifejlesztésében, amely megállíthatja, sőt akár vissza is fordíthatja a folyamatot.

A Kaliforniai Egyetem orvosai egereken folytatott vizsgálatokkal arra jutottak, hogy a csontsűrűség növekedése olyan ütemben gyorsult fel, ami megoldást jelenthet a csontritkulás kezelésére – számolt be az EurekAlert. A kutatók megállapították, hogy az agy bizonyos idegsejtjei által kibocsátott jelek egy csoportjának blokkolása kizárólag a nőstény egerek esetében eredményeznek kimagaslóan erős csontokat, melyek akár öregkorban is megőrzik egészséges állapotukat. Az orvosok szerint ezek a neuronok fontos szerepet játszhatnak a csontsűrűség szabályozásában.

Milliókon segíthet az új módszer

A világon több mint 200 millió ember szenved osteopeniától, vagyis csökkent csontsűrűségtől. Annak ellenére, hogy a legtöbb esetben a csontsűrűség csökkenése még nem olyan mértékű, hogy azt csontritkulásnak lehessen nevezni, a csontok elvékonyodása következtében azok könnyebben sérülnek, és nehezebben gyógyulnak. Az állapot leginkább az idős emberekre jellemző, kialakulásában nagy szerepet játszik a menopauzával csökkenő ösztrogénszint is.

Stephanie Correa, a Nature Communicationsben publikált kutatás társszerzője, valamint az egyetem agykutatója szerint sikerült azonosítani, hogy mi a felelős a csontsűrűség alakulásáért, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy újfajta módszerekkel kezeljék a csontritkulást.

Correa szerint a kutatás rávilágít mindkét nem tanulmányozásának fontosságára. „Ha a vizsgálatot csak hímnemű egereken végeztük volna el, nem kaptuk volna meg ezt az eredményt” – emeli ki, majd hozzáteszi: „A hím és nőstény egerek közötti különbségek több támpontot adnak a neuronok fejlődésének, működésének és tevékenységének megértéséhez. Minél többet tudunk a neuronok működéséről, annál közelebb kerülünk ahhoz, hogyan segíthetnek a csontok egészséges állapotának megőrzésében”.

Egészséges csontokkal a rendszeres testmozgás is könnyebb
Egészséges csontokkal a rendszeres testmozgás is könnyebbShutterstock

Meglepő eredmény előzte meg a kutatást

A kutatást megelőzően Correa, valamint Holly Ingraham vezető kutató megállapította, hogy az ösztrogénreceptorok blokkolása a hipotalamuszban az egerek súlygyarapodásához és passzivitásához vezetett. A szakemberek arra számítottak, hogy ennek a megnövekedett zsír vagy izomzat lesz a kiváltó oka, azonban egészen más idézte elő a változást. A vizsgálatokkal megállapították, hogy az egerek csontsűrűsége növekedett az ösztrogénreceptorok blokkolása következtében. A laboratóriumban kimutatták, hogy a csonttömeg mintegy 800 százalékkal nőtt.

„Óriási hatással volt rám a felfedezés” – említette Correa, hiszen „rögtön tudtuk, hogy innovatív eredményeket kaptunk, melyek hatására új, izgalmas irányt vehet a nők egészségi állapotának javítása”.

Az így kialakult csontok kivételesen erősek voltak, sok kutató eddig nem is látott hasonlót. „A kutatással kapott eredmények segíthetnek megérteni, hogy a szervezet hogyan szabályozza a csontsűrűséget, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy hatékony kezelést fejlesszünk ki az alacsony csontsűrűséggel rendelkező, idősebb nők számára” – összegezte Ingraham.

Egy következő kutatás alkalmával, Candice Herber és William Krause, Ingraham posztdoktori munkatársai csak néhány száz ösztrogénérzékeny agysejtet blokkoltak a hipotalamusz egy bizonyos területén. A kutatók azt feltételezték, hogy az ösztrogén hatására a neuronok csökkentik a csontnövekedést, azonban az ösztrogénreceptorok blokkolása megfordította ezt a folyamatot.

Fenntartható az egészséges állapot

További kísérletek kimutatták, hogy azok az egerek, melyeknek megnövekedett a csontsűrűségük, fenntartották ezt az állapotot még idősebb korukban is. Általában a nőstény egerek csontsűrűsége húsz hét elteltével kezd el csökkenni, azonban azok az egyedek, melyek receptorait módosították, megőrizték a csontjaik állapotát akár a második életévükben is, ami egerek esetében már idősnek számít.

Herber és Krause a csontritkulás kísérleti modelljében sikeresen fordították vissza a csontsűrűség csökkenésének folyamatát. Azoknál a nőstény egereknél, melyek csontsűrűsége több mint 70 százalékkal csökkent az alacsonyabb ösztrogénszint következtében, az ösztrogénreceptorok blokkolása után a csontsűrűség heteken belül 50 százalékkal megnőtt.

A szakemberek jelenleg azt vizsgálják, hogyan alakul az agy és a csontok közötti kommunikáció, és hogy a menopauzán átesett nők csontsűrűségét növelő gyógyszerek hogyan pótolhatják az ösztrogént, a veszélyes mellékhatások kialakulása nélkül. „Az ösztrogén agyban betöltött szerepe teljes feltárásához további kutatásokra van szükség” – mondta Ingraham, akinek a laboratóriumában jelenleg azt vizsgálják, hogy különböző életszakaszokban hogyan befolyásolja az ösztrogén agyban történő jelátvitele a női anyagcserét. A most zajló kutatások eredményeire várva is érdemes utánajárni, hogy mi mindent tehetünk a csontritkulás megelőzésének érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek