A LiveScience szedte össze, mi az oka annak, hogy az almát az egyik legegészségesebb ételként tartjuk számon. Magas rost- és C-vitamin-tartalma mellett kimondottan kevés kalóriát tartalmaz, zsírt vagy koleszterint viszont egyáltalán nem.
Mitől ennyire szuper az alma?
Polifenolokban gazdag, amelyek antioxidánsként működve többek között gyulladáscsökkentő, valamint a keringési rendszerre védő hatást gyakorolnak. Laura Flores, San Diego-i dietetikus szerint
a polifenolok nemcsak a gyümölcs húsában, de a külsején is megtalálhatóak, így érdemes megenni az alma héját is.
Változatos tápanyagtartalma miatt az alma enyhíti az asztma és az Alzheimer-kór tüneteit, miközben segítenek a súlyproblémák leküzdésében, hozzájárulnak a csontok egészségéhez, valamint a tüdő védelméhez is.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának adatai szerint egy nagyobb alma kb. 130 kilokalóriát (kcal) tartalmaz, 11 százalékát szénhidrátok, azonban 20 százalékát különböző rostok teszik ki. Kálium- és proteintartalma mellett jelentős A- és C-vitamint, valamint kalciumot és vasat hasznosít belőle a szervezet.
Szervezetünkre gyakorolt hatásai
Nem érdemes megszabadulni az alma héjától, hiszen amellett, hogy rengeteg C-vitamint tartalmaz, rostokban is kimondottan gazdag, melyek segítik az emésztést, megakadályozzák a koleszterin vérerekben történő lerakódását, ezzel csökkentve az érelmeszesedés és szívbetegségek kialakulásának esélyét.
Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak a nőknek a szervezetében, akik hat hónapon keresztül napi kb. 75 gramm almát fogyasztottak, 23 százalékkal csökkent az úgynevezett „rossz koleszterin”-, míg a „jó koleszterin”-szintje 4 százalékkal nőtt.
A polifenolok és antioxidánsok a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának, valamint a magas vérnyomás csökkentéséhez vezetnek. Emellett segítenek megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását – mutatta ki egy 38 000 nő egészségét vizsgáló kutatás.
Az almában található antioxidánsok a légzőrendszerre tett számos kedvező hatásán felül, nagyban csökkentik az asztma kialakulásának esélyét, hiszen szabályozzák a szervezet szabadgyöktermelését, valamint az antioxidánsok által oxigénnel dúsított vér csökkenti a szívroham esélyét is.
Az alma túlzott fogyasztása nem okoz gondot, azonban érdemes tartani a mértéket, hiszen hozzájárulhat az elhízáshoz. Emellett a gyümölcs savtartalma négyszer nagyobb káros hatást gyakorol a fogzománcra, mint a szénsavas üdítők. David Bartlett, a londoni Fogorvostudományi Intézet laboratóriumi vezetője szerint fontos szem előtt tartani azt is, hogyan fogyasztjuk az almát, hiszen növeli a fogzománc károsodásának esélyét, ha lassan esszük. Nagyban csökkentjük a fogzománc károsodásának esélyét, ha a hátsó fogainkkal rágjuk meg, esetleg elfogyasztása után vízzel kiöblítjük a szánkat, így nem kell lemondanunk az alma fogyasztásáról, és ezzel együtt a számtalan egészségmegőrző hatásáról.