Ezért érdemes komolyan venni a PMS tüneteit

Komolyabb problémák és diagnosztizálatlan betegségek is állhatnak a menstruációt megelőző rosszullét mögött.

Az Oxford kutatói szerint a diagnosztizálatlan nemi betegségek súlyosbíthatják a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit, nem ártana tehát sokkal komolyabban venni a rosszulléteket és még időben orvoshoz fordulni - írja a Science Daily.

Rossz ötlet legyinteni rá

A tanulmány szerzője, Dr. Alexandra Alvergne szerint komoly problémát jelent, hogy sokan a „rendetlenkedő hormonok” számlájára írják és elbagatellizálják a tüneteket, ez a hozzáállás ugyanis akadályozza a folyamat megértését és bizonyos betegségek diagnosztizálását is megnehezíti. Az antropológus szerint sokkal hasznosabb volna a nők ciklikusan működő immunrendszerének melléktermékeként tekinteni a menstruációt megelőző görcsökre, fejfájásokra és hangulatváltozásokra.

Jobb lenne tünetként tekinteni rá

Az egyik cikluskövető alkalmazás, a Clue 865 felhasználója által kitöltött kérdőív alapján úgy tűnik, azok, akik tudtukon kívül valamilyen szexuális úton terjedő betegséggel (herpesz, HPV, chlamydia) is megfertőződtek, kétszer akkora valószínűséggel szenvednek a PMS tüneteitől. Ezt a diagnózis idejéről beszámoló nők régebbi adatai alapján állapították meg a kutatók. A menstruációs ciklust vezérlő folyamatok részletesebb megismerése akár egészségesebbé is tehetné a nőket.

Ha tisztában lennének a PMS és a diagnosztizálatlan fertőzések közti összefüggésekkel, a tünetekre is jobban odafigyelnének

- véli dr. Alvergne.

Érdemes komolyan venni a PMS tüneteit
Érdemes komolyan venni a PMS tüneteitShutterstock

A menstruáció és a depresszió kapcsolata

Egy sor egyéb releváns kutatást is átnézett egyébként dr. Alvergne és csapata, akik úgy gondolják, a leghasznosabb az volna, ha a nők immunrendszerére és egészségi állapotára is ciklikus rendszerként tekintenénk. A kutatók szerint ugyanis a krónikus gyulladások súlyosságára, a fertőzések kialakulásának kockázatára és a hangulatváltozásokra is hatással van az, hol tart valaki a cikluson belül.

Mivel a menstruáció egy akut gyulladásos állapot, ilyenkor nem jut elég energia a hangulatunk szabályozásában is kulcsszerepet játszó szerotonin szintjének fenntartására, ami a depresszióval küszködők állapotára is negatív hatással van.

Oszd meg másokkal is!
Mustra