Fáj a hátad az irodában? Nem csak a széked a hibás!

A szék mellett a megfelelő billentyűzet beszerzése is kifejezetten fontos a szakértő szerint, a pár perces sétákat pedig egyetlen kiegészítő sem képes helyettesíteni.

Az irodai dolgozókat sújtó hátfájás okait boncolgató Popular Science szerint nem kell feltétlenül méregdrága kiegészítőket beszerezned, ha szeretnéd végre rendezni a helyzetet.

A tökéletes szék

A legdrágább székek gyártói általában csak a sokféle beállítási lehetőséggel tudnak többet nyújtani, mint egy átlagos szék, de a Bostoni Egyetem ergonómusa, Dr. Karen Jacobs szerint erre már sok olcsóbb alternatíva is képes lehet. Főleg, ha tudja valaki, mire érdemes odafigyelni vásárlás közben. Az ideális munkakörnyezet kialakítására specializálódott orvos szerint kifejezetten fontos például, hogy a hát alsó része számára is megfelelő tartást biztosítson egy szék.

Nem csak a széked a hibás, ha fáj a hátad az irodában
Nem csak a széked a hibás, ha fáj a hátad az irodábanShutterstock

A hát alsó részét érő terhelést csökkentő háttámla mellett a megfelelő magasság is fontos: a térdeknek 90 foknál egy kicsit nagyobb hajlásszögre van szüksége, a lábfejeknek pedig egyenesen kell elhelyezkednie a földön. Ha pedig erre nincs lehetőség, egy olyan karfára van szükség, amely 90-100 fokos hajlásszöget biztosít a könyök számára.

Emellett a forgathatóságot is érdemes kihasználni: mindig a székkel együtt fordulj, ne a gerincedet csavargasd! A háttámlát pedig érdemes úgy beállítani, hogy egy kicsit hátra tudjunk dőlni, erre ugyanis szüksége van a hát izmainak.

Billentyűzetválasztás

Az ergonómus szerint tulajdonképpen nincs szabályozáshoz kötve az ’ergonomikus’ szó használata, ezzel pedig vissza is él a gyártók egy része, ami oda vezet, hogy az „ergonomikus” billentyűzetek némelyike rosszabb, mint a hagyományos alternatívák.

Kerülendők például a könyököket szétfeszítő kettéválasztott billentyűzetek: a karokat érdemes minél közelebb tartani az oldalunkhoz. Ezt akár a keskenyebb, a számokat kispóroló billentyűzetekkel is elősegíthetjük, így ugyanis közelebb tolhatjuk az egeret a billentyűkhöz. A csuklók számára pedig az a legjobb, ha a billentyűzet fölött, a levegőben „lógnak” vagy lefelé mutatnak.

Mászkálj!

Az állóasztalok is hasznosak lehetnek, az egyik legfontosabb azonban mégiscsak az, hogy minél többször változtasson az ember a pozícióján és rendszeresen felkeljen, járjon egy kicsit. Elég, ha néhány percet sétálunk, ám erre érdemes félóránkét sort keríteni a szakértő szerint.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek