Fáj a hasad a kávétól? Van megoldás!

Olvasási idő kb. 2 perc

A gyomorpanaszok ellenére is kitartóan kávézók jobban járnak egy kutatás szerint, ha a tovább pörkölt, olaszos kávét választják.

Többféle pörkölést is letesztelt néhány hasfájós kutató, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a pörkölés szintjének is köze van a dologhoz: a sötétebbre, keserűbbre pörkölt csillogó szemekből készülő kávé úgy tűnik jobb választás, ha különösen érzékeny a gyomrod.

A szanaszét pörkölt kávé előnyei

A kutatók először laboratóriumi körülmények között vizsgálták meg, hogyan reagálnak a gyomorsejtek a különböző pörkölésű kávékra. A savkiválasztást beindító vegyületek azonosítása után pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a tovább pörkölt, olaszos kávéban nagyobb mennyiségben jelen lévő vegyületek egyike, az N-Methylpyridinium (N-MP) csökkenti a sejtek által termelt gyomorsav mennyiségét - írja a Shape.

Igyál folyékony szenet!

Ezek után néhány önkéntest is megitattak: a résztvevők egy része közepes pörkölésű, egy része pedig tovább pörkölt, ugyanannyi koffeint, de több N-Mp-t és kevesebb klorogénsavat és egyéb vegyületet tartalmazó kávét kapott.

A titok a kávé pörkölésében rejlik
A titok a kávé pörkölésében rejlikShutterstock

A résztvevők gyomrának pH-értékét megvizsgáló kutatók szerint az utóbbi, keserűbb és sötétebb variáció előnyösebb lehet az érzékenyebb gyomorral megáldott, de a kávéjukhoz ragaszkodó emberek számára, a vegyületek megváltozott arányának hatására csökkenni kezd ugyanis a gyomor által termelt gyomorsav mennyisége.

Ha tehát a gyomorpanaszok ellenére sem vagy képes lemondani az élet folyékony alapfeltételéről, érdemes inkább a benzinkutak brutális, folyékony szénre emlékeztető éjfekete kávéját választanod.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek