5 durva betegség, ami csókkal is simán terjed

A száj tele van baktériumokkal, a sajátoddal még csak-csak megbirkózik, de ha hozol a szervezetednek egy adag idegen baktériumot is, annak nem biztos, hogy örülni fog.

Az idei Sziget elkötelezte magát a Love Revolution mellett, vagyis a szeretet minden legyőz, gyakran még a józan ítélőképességet is a gátlásokat is. Azt már számtalan helyen kihangsúlyozzák, hogy amikor igazán árad a szeretet, akkor mindig használj óvszert, mert ez az egyetlen módja, hogy a nem kívánt terhesség mellett  szexuális úton terjedő betegségektől is megvédd magad, de arról már kevesebbet hallunk, hogy a csókolózás sem olyan ártatlan tevékenység. Nem csak a fesztiválokon, de egy szombati buli, vagy egy laza nyaralás során is jó ha tudod, hogy a vad csókcsatáktól is beteg lehetsz. 

Az, hogy a szádban baktériumok és vírusok találhatóak önmagában nem egy elítélendő dolog, mindenki így van ezzel, hiába ad sokat a megfelelő szájhigiéniára. A gond akkor kezdődhet el, ha ezt megosztod másokkal is, vagy mások megosztják veled, mert a csókolózás jó tulajdonságai mellett van néhány veszélye is. 

Az orvosok szerint a legjobb módja, hogy betegségeket adjunk át a csókolózás. Ennél persze az lenne biztosabb, ha azonnal vérszerződést is kötnél a másikkal, de egy sima szájrapuszi is remek alkalmat nyújt a baktériumoknak, hogy világot lássanak. 

Ajakherpesz

A rossz hír az, hogy rengeteg ember hordozza, vagyis attól még, hogy nem vakított el a szerelem, és látod, hogy nincs hólyag és var az újdonsült partnered száján, nem biztos, hogy nem is fertőződhetsz meg. A vírus ugyanis nem okoz tünetet, csak akkor aktiválódik, ha éppen legyengült a szervezeted, és egy fesztiválon bizony pont az immunrendszered az, ami nagyon keményen dolgozik, hogy egyben tartson mindent, miközben te boldogan szívod magadba a port, eszed a kétes állagú gyrosokat, vagy a tömeg közepén kerülgeted a köhögő embereket. Az azonban tény, hogy ez akkor a legfertőzőbb, ha éppen aktív a vírus, vagyis sebes, sőt folyadékos a másik fél szája. Ilyenkor nem csak a csókolózást érdemes kerülni, de a sörébe se igyál bele. 

Képünk csak illusztráció
Képünk csak illusztrációFotó: Bodorkos Mate / Rockstar Photographers

Mononukleózis

Csókbetegségnek is szokták hívni, ami mindent megmagyaráz a terjedésével kapcsolatban, persze más módon is el lehet kapni, vagyis ha ezzel jön haza a gyerek az iskolából, még nem kell azonnal meggyanúsítani, hogy kicsapongó életet kezdett felső tagozatban, simán lehet, hogy csak vízipipáztak. A betegség hirtelen magas lázzal, mandulagyulladással, fejfással is kezdődhet, megduzzadhatnak a nyirokcsomók, és elég hosszú, gyakran háromhetes lefolyással kell számolni. 

Megfázás és mumpsz

Influenzaszezonban legbiztosabb módja, annak, hogy átadjuk a betegséget, az a csókolózás, de a sima hétköznapi megfázás is így terjed a legjobban. Míg egy sima torokfájás vagy megfázás inkább csak kellemetlen, a mumpszvírus okozhat agyhártyagyulladást is. 

Hepatitis B

Még mielőtt mindenki a szívéhez kapna, fontos megjegyezni, hogy ez csak akkor jelenthet problémát, ha nyílt seb van a szájban. Mondjuk felsértette fogmosás közben, vagy a foga be van gyulladva, esetleg az ínye vérzik. Csak éppen viszonylag ritka, hogy a romantikus naplementenézés közbeni egymásra pillantás után megkérdezi az ember, hogy amúgy van-e seb a szádban.

Jó ha tudod, hogy a Hepatitis-B a magyar lakosság egy százalékát érinti, de ez az arány a Hepatitis.hu adatai szerint a távol-keleti lakosság 5-15 százalékát, a trópusi országokban pedig magas az átfertőződöttség aránya. Ugyanígy egyébként a HIV is terjedhet, de mindkettő elsődlegesen szexuális úton terjedő betegség. 

Szifilisz

Alapvetően nemi úton terjed a betegség, de ha nagyon szerencsétlenül alakulnak a dolgok, akkor csókolózás közben is elkaphatod, ehhez viszont az kell, hogy a partnerednek a szifilisszel járó bőrkiütései a szája környékén is megjelenjenek, és te ennek ellenére csókolózz vele.

Kicsi az esélye, de talán nem olyan nehéz betartani, hogy sebes és váladékozó sebekkel tarkított emberekkel inkább ne csókolózz a saját egészséged érdekében, ha tényleg úgy érzed, hogy ő álmaid párja, akkor támogasd abban, hogy minél hamarabb eljusson az orvoshoz. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.