A lázmérő valójában nem lázat mér - ne higgy neki!

A lázmérőről leolvasott szám nem mindig mérvadó adat. Az idősebbek átlagos testhőmérséklete például általában alacsonyabb, mint a fiatalabbaké.

Összességében egy fokkal bonyolultabb a helyzet annál, hogy minden egyes 37 és 38 Celsius-fok közötti eredmény automatikusan hőemelkedést, és minden efölötti eredmény lázat jelentsen. A releváns tényezőket összeszedő Popular Science szerint többek között a hőemelkedésre pályázók korát és nemét is figyelembe kell ilyenkor venni.

Kitől származik az a 37°C?

A 37 Celsius-fokos határt Carl Reinhold August Wunderlich határozta meg, méghozzá nagyjából 25 000 ember több mint egymillió eredménye alapján. Azt azonban az átlagos testhőmérsékletet egy egészséges felnőtt esetében 37 Celsius-fokban meghatározó német orvos is megjegyezte, hogy ez csak az átlag, kisebb-nagyobb eltérésekre tehát bőven akadhat példa.

A nők testhőmérséklete például általában egy kicsit magasabb, mint a férfiaké, ami a hormonháztartást érintő eltéréseknek, valamint az anyagcsere és a testzsírszázalék különbségeinek köszönhető.

34,4°C?

Egy idősek otthonában mért adatokra támaszkodó kutatás szerint az idősebbek átlagos testhőmérséklete viszont általában alacsonyabb, mint a fiataloké, és inkább 36 Celsius-fok környékén mozog. Olyan is öreg is akadt egyébként, aki csupán 34,4 Celsius-fokot átlagolt.

shutterstock 642067807
Shutterstock

Napszak

Általában reggelente a legalacsonyabb, és kora este a legmagasabb a testhőmérsékletünk, de természetesen egy kiadós edzés után is magasabb számokkal fogunk találkozni.

A leghatékonyabb megoldás tehát az, ha valaki jó sokszor megméri a testhőmérsékletét, és meghatározza, mi a saját átlaga. Ezután már egyszerűbb az ember dolga:

ha az átlagnál legalább két fokkal magasabb a testhőmérsékleted, valóban lázas vagy.

Oszd meg másokkal is!
Mustra