A rovarokat távol tartó vegyszerek használatára nagyon is szükség van, ha nem akarják a termelők, hogy az egész termést letarolja egy-egy betegség. A környező vízforrásokat is elérő, sokszor a talajt is beszennyező és a szélmozgások miatt időnként célt tévesztő vegyszerekről és rovarirtókról a Nature bloggere írt.
Mi is használunk néhányat
Természetesen az organikus zöldség- és gyümölcsfélék sem teljesen rovarirtómentesek, a biofarmokat üzemeltető gazdák ugyanakkor csak természetes forrásból származó, növényi alapú, szintetikus anyagokat nem tartalmazó szereket használnak fel a kártevők távol tartása érdekében. Emellett általában kevesebbet is használnak fel a környezetet kevésbé romboló szerekből.
Az organikus zöldségek előnyben részesítése ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy rovairtómentes életet élünk. Az persze viszonylag magától értetődő, hogy egy-egy rovairtó spray is tartalmaz DEET-t, de emellet a CCA-t tartalmazó fa tornácok, a fehérítő, a festékek egy része és a medencékben használatos vegyszerek is tartalmaznak rovairtószereket.
Miért veszélyesek?
A többnyire a vastagbélben elraktározódó vegyszerekből akár 30 féle is jut egy-egy almára. A leggyakrabban fogyasztott zöldség- és gyümölcsfélék közül az eper, az alma, a sárgarépa, a zeller, a spenót, a szőlő és az uborka a leginkább érintett a Scitable szerint.
Mindez azért veszélyes, mert egyes kutatások szerint az idegrendszer, a szaporító szervek és az endokrin rendszer működésére is hatással lévő vegyszerek a rákos megbetegedések, az Alzheimer-kór és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kockázatát is megnövelhetik. Néhány darab gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása persze még nem jelenthet veszélyt az egészségünkre, csak a hosszú távon, szép lassan felgyülemlő maradványok okozhatnak problémákat.