Magas intelligenciát jelez a szétszórtság és a rendetlenség

Egy kutatás szerint egyértelmű a kapcsolat a kiszámíthatatlanul bonyolult mintákat mutató agyterületek aktivitása és a magasabb intelligenciahányados között. A minták rendezetlenségét és a zűrzavart pedig egy kis koffeinnel is előidézhetjük.

Az agyi aktivitás entrópiáját, azaz rendezetlenségi fokát megvizsgáló kutatók szerint a (jelenleg) kiszámíthatatlanul és kaotikusan viselkedő agyak tulajdonosai általában intelligensebbek, mint a kiszámítható és szabályos mintákat produkáló emberek. A zűrzavar kialakulását pedig úgy tűnik, egy kis koffeinnel is elősegíthetjük - írja a Curiosity.

shutterstock 401425492

Hasznos is lehet a zűrzavar

Az entrópia ebben az esetben az agyi tevékenységek komplexitását és rendezetlenségét írja le. Mindez azért pozitívum, mert ahhoz, hogy valaki igazén hatékonyan gondolkozzon, és új, jobb megoldásokkal álljon elő egy-egy problémára, váratlan és új gondolatokra is szükség van.

A rendezettebb mintákat mutató agyakat ezzel szemben az ismétlődés és a szabályszerűség jellemzi. Csak a kontraszt kedvéért: a legrendezettebb mintákat a kómában lévő vagy mélyen alvó emberek agya produkálja.

Minél kiszámíthatatlanabb, annál jobb

A funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatok során 892 ember agyát vizsgálták meg a kutatók. A prefrontális kéreg, a kisagy és a halántéklebeny esetében pedig elég egyértelmű volt a helyzet: a rendezetlenebbül, kiszámíthatatlanabbul működő agyak gazdái intelligensebbnek bizonyultak a többieknél. Ezt néhány intelligenciaszintet vizsgáló teszt segítségével határozták egyébként meg a kutatók.

Koffein/öregedés

Egy tanulmány szerint két csésze kávé is elég ahhoz, hogy a koffein hatására felélénküljön a kérdéses régiók vérellátása és megnövekedjen az agyi tevékenységek kiszámíthatatlansága/ entrópiája.

A koffein mellett egy másik, elkerülhetetlen tényező is hasonló hatással van egyébként az agyra, ez pedig az öregedés: talán a rengeteg felhalmozott tapasztalat manifesztálódik így.

Oszd meg másokkal is!
Mustra