Óriási előrelépés a Parkinson-kór gyógyításában: vírus okozhatja a betegséget

Egy új kutatás szerint a Parkinson-kórt egy olyan vírus okozhatja, mely a jótékony tejsavtermelő baktériumok ellen dolgozik.

A Parkinson-kór az Alzheimer-kórhoz hasonlóan egy lassan előrehaladó, dege­neratív idegrendszeri betegség, mely az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető. Parkinson-kór esetén a szinuklein nevű idegrostokhoz kötődő fehérje meghibásodása miatt az idegsejtek elhalnak, a legújabb teória szerint azonban ez a meghibásodás nem az agyban kezdődik, hanem az emésztőrendszert behálózó idegekből indul ki - írja a New Scientist.

shutterstock 171516377
Shutterstock

Amerikai kutatók azt találták, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek emésztőrendszerében tízszer kevesebb Lactococcus (egy tejsavtermelő baktériumfaj) élősködik, mint az egészséges emberekében, miközben az ezekre a jó baktériumokra vadászó bakteriofágokból az átlagosnál kétszer annyit mutattak ki a betegek szervezetében.

A probiotikumok biztosítják a bélflóra egyensúlyát azáltal, hogy a káros bélbaktériumok ellen dolgoznak és megakadályozzák, hogy szabadgyököket termeljenek a szervezetben. A Lactococcus is egy ilyen jótékony bélbaktérium.

Az is kiderült, hogy az eltéréseket nem gyógyszerek okozzák, a vizsgálatban résztvevő alanyoknál ugyanis újonnan diagnosztizálták a betegséget, és nem részesültek semmilyen gyógyszeres kezelésben.

A bélflóra egyensúlyának felborulása feltehetően egy olyan láncreakciót indít el, mely a belektől az agyba vezető idegek károsodásához vezet, de az sem kizárt, hogy a mikrobiális változások a Parkinson-kór következményeként alakulnak ki.

“Ha be is bizonyosodik, hogy a Lactococcus hiányának valóban kulcsszerepe van a Parkinson-kór kifejlődésében, fontos megjegyezni, hogy a szokásosnál több tejtermék fogyasztásával nem sokra megyünk, ugyanis esélyes, hogy azokban a jó baktériumok mellett a Lactococcus-gyilkos vírus is jelen van. Másrészt az is valószínű, hogy mire eljut beteg a diagnózisig, már túl késő, ugyanis a fehérje-láncreakció nem lehet leállítani” - magyarázza George Tetz mikrobiológus, a tanulmány egyik szerzője.

Mindenesetre már ez a felfedezés is egy nagy lépés a mikrobiom és a különböző betegségek kapcsolatának kutatásában, ugyanis kiderült, milyen fontos szerepe van a bakteriofágoknak a patogenezisben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek