18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért szexelsz sokkal kevesebbet másoknál

Kisgyereked van? Sokat nézel pornót? Nem vitázol nyíltan a pároddal, pedig lenne min? Pénzügyi gondokkal küzdesz? Akkor valószínűleg nem is szexelsz annyit a partnereddel, mint mások.

Oké, szóval van egy rakás ok, ami a gyakori szexuális élet ellen hat a párkapcsolatokban, de mégis mihez érdemes viszonyítani? Mennyit szexel egy átlag ember? Erre sajnos nincs egyértelmű válasz. A szex gyakorisága ugyanis rengeteg tényezőtől függ, például a kortól, az egészségi állapottól, vagy attól, hogy mióta élünk a kapcsolatban. De nézzük mi a helyzet az itt és mostban, a Dívány-olvasók körében: 

Milyen gyakran éltél szexuális életet az elmúlt évben? (A szex az, amit annak érzel, és nem egyedül, hanem (legalább) egy, személyesen is jelen lévő illetővel csinálsz.)

Bárhová is klikkeltél érdemes tudnod, hogy a heti legalább egyszeri szex szignifikánsan együtt jár a boldogságszint emelkedésével. Tehát azok, akik hetente egyszer szexelnek, boldogabbak társaiknál. Ez azonban messze nem jön össze mindenkinek. Egy 14 évet felölelő, 17 ezernél is több résztvevővel végzett amerikai vizsgálatból az derül ki, hogy hét pasiból és négy nőből egy egyáltalán nem élt szexuális életet az elmúlt évben. A párkapcsolatban élőknél sem jobb a helyzet: saját felmérésünkből tisztán látszik, hogy tíz kapcsolatból négyben alig van szex. De vajon miért? A legtipikusabb okokat gyűjtöttem össze. 

Össze vagytok olvadva

Az összeolvadás mesés, ilyenkor mindennél közelebb állunk a másikhoz, megosztjuk vele mindennapjainkat, gondolatainkat, álmainkat. Az életünk annyira szorosan fonódik össze, hogy néha nehéz magunkra különálló lényként tekinteni. Remek, tényleg. Csak éppen az összeolvadásban egy idő után elveszik a vágy. A vágy ugyanis nem egy tiszta érzelmeket kedvelő, ártatlan jószág: a vágynak ritkán tárgya az, ami teljesen a miénk. A vágynak az újdonság kell, a rejtély, a kiszámíthatatlanság. A vágynak - legalább részben - függetlenségre, távolságra van szüksége. Ha pedig egy kapcsolatban nincs meg az egyensúly a biztonság és az autonómia, a kapcsolódás és a függetlenség között, ott vagy az intimitás vagy a vágy sérül. A jó szex pedig ezek megfelelő arányán múlik.

shutterstock 16336669
Shutterstock

Kisgyerekeid vannak

A gyerekek csodálatosak, a szülő-lét az élet legnagyszerűbb kihívása, de attól még kihívás. Ráadásul az egyik legynagyobb a párok életében. A kisgyerek születésével ugyanis minden borul: új szerepbe kerülünk, új feladatokkal, kihívásokkal találjuk szembe magunkat. Kevesebbet alszunk, hormonális változásokat élünk át (igen, a férfiak is), és gyakran átértéklejük saját gyerekkorunkat, azt, ahogy szüleink minket neveltek, ahogy velünk bántak. Ez pedig ritkán könnyű.

A kihívások azonban nem csak az egyén, hanem a párkapcsolat szintjén is jelentkeznek. Szintet lép a rendszer: párból család leszünk, és meg kell tanulnunk összehangolni, összefűzni mindazt, amit erről a fogalmról hordozunk magunkban. És ha már nem lenne így is elég nehéz: a párkapcsolatra fordítható idő drasztikusan csökken, kevésbé tudunk odafigyelni a másikra, és bármennyire is el vagyunk köteleződve, érzelmileg hajlamosak vagyunk eltávolodni egymástól. Ezek a történések már önmagukban elég magyarázattal szolgálnánk arra, hogy ne a szex legyen kapcsolat fókuszában, de így együtt valódi kihívássá teszik a kielégítő szexuális élet fenntartását. 

Megoldatlan konfliktusok lógnak a levegőben

Sokat kritizáljátok egymást? Vitáitokban felbukkan a megvetés, a védekezés? Gyakran nem zárjátok le a konfliktusokat, húzzátok az időt, és ott marad a neheztelés, a sértődöttség? Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor valószínűleg a szédületes szex sem tartozik a párkapcsolatotok jellemzői közé. A halmozódó - sokszor nem is tudatosuló - sérelmek könnyen megmutatkoznak ingerültségben, érdektelenségben, közönyben. Ezek az érzések pedig ritkán afrodiziákumok. 

Pénzügyi nehézségeid vannak

Ha egy férfi kevesebbet keres a partnerénél, kevesebbet is szexel vele. Hogy miért? Valószínűleg azért, mert a mi kultúránkban a pénz a hatalom, a férfiasság jelképe, a férfit pedig a társadalom még mindig a család fenntartójaként azonosítja. A pénztelenség, vagy legalábbis az, hogy a másik többet keres, könnyen kiválthatja egy férfiból a szorongást, az alkalmatlanság érzését. Különösen akkor, ha valaki konzervatív a nemi szerepeket illetően. A nőket ezzel szemben nem nyomasztja, ha partnerük jobban keres náluk, az viszont igen, ha pénzügyi gondok merülnek fel a háztartásban. Ebben az esetben az ő libidójuk is csökken. 

shutterstock 345440144
Shutterstock

Az egyikőtök kiviszi az energiát a kapcsolatból

Minden kapcsolatban vannak nehéz időszakok, vannak hullámvölgyek. Ezek pedig általában a szexuális életünknek sem kedveznek. Amikor ilyen helyzetben találjuk magunkat döntést kell hoznunk arról, hogy hajlandóak vagyunk-e dolgozni a problémáinkon, hajlandóak vagyunk-e dolgozni a párkapcsolatért, a vágy fenntartásáért, vagy hagyjuk az ördögbe, és a kapcsolatra fordítható energiát inkább másba fektetjük. Például pornófogyasztásba. Vagy hűtlenségbe. Ha így döntünk, azt azért érdemes tudni, hogy a kapcsolatból kivitt energiák és azok a titkok, amiket ezekből építünk magunk és a másik közé mind a rendszeres, oldott, kielégítő szex ellen hatnak.

Minden kapcsolat más, egészen eltérő történettel, eltérő dinamikával, így a fentieken túl számos oka lehet még annak, hogy ritkán élsz partnereddel szexuális életet.  Bármi is az ok, nyilván benned is felmerült már a kérdés: mit lehet tenni azért, hogy jobbra forduljon az élet, hogy visszatérjen a vágy és több legyen otthon a szex? Ebből a cikkből választ kapsz: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra