Ez az 5 leggyakoribb fülbetegség

Valószínűleg te sem csak hallottál ezekről a kellemetlen tünetekről, hanem már tapasztaltad is némelyiket.

Ahogy a legtöbb érzékszervünket, úgy a fülünket is sokféle kellemetlen elváltozás érheti. Íme, az öt leggyakoribb fülprobléma, amitől gyerekek és felnőttek egyaránt szenvedhetnek.

Fülzsírdugulás

A fülzsír, melyet a nyirokmirigyek termelnek, természetes körülmények között védi a fülcsatornát a különféle fertőzésektől. Túltermelődése, a fül nem megfelelő higiéniája vagy megfázás esetén azonban felhalmozódhat a külső hallójáratban és ilyenkor ún. fülzsírdugó keletkezik. 

Ez a dugulás befolyásolja a fül tökéletes működését, fülzúgás, fülviszketés és halláscsökkenés alakulhat ki. A fülzsír túlzott mértékű termelődése esetén fontos a fül kíméletes szerekkel történő tisztán tartása és ápolása. A fültisztító pálcika az orvosok szerint többet árt, mint használ, de szerencsére léteznek olyan vény nélkül kapható spray-k, amelyek anélkül oldják fel a fülzsírt - és segítik annak természetes kiürülését -, hogy irritálnák a dobhártyát vagy a fül külső részének csatornáját. 

fülfájás
Shutterstock

Fülzúgás

A fülzúgással időszakosan mindenki találkozik és amíg csak átmeneti panaszról van szó, addig nincs is ok az aggodalomra. Azonban ha a zúgás rendszeres, nagyon zavaróvá válik, sokáig elhúzódik, esetleg meg sem szűnik, akkor ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni, mert a magas vérnyomás vagy a stressz mellett agyi érelmeszesedés, fertőzés, vagy éppen a pajzsmirigy rendellenes működése is állhat a háttérben.

Fülcsengés

A fülzúgáshoz hasonló probléma a fülcsengés, ami azonban inkább az idősebb korosztályt érinti, hiszen a tüneteket az idősebbek körében gyakori betegségek okozzák. Ilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a belső szervi elváltozások, illetve a belső fül, a hallóideg gyulladása, de egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet a fülcsengés. A hatékony kezelés érdekében tehát érdemes kideríteni a tünetek pontos okát. 

  • Egy brit felmérés adatai szerint a populáció 35-45 %-a tapasztalt már valamilyen tinnituszt. A lakosság 8%-ának van tinnitusszal kapcsolatos alváspanasza.
  • A svéd és brit felnőtt lakosság 1-2 %-a panaszkodik "egész napos gyötrő" vagy "az életminőséget súlyos fokban befolyásoló" fülzúgásról, fülcsengésről, és fülsípolásról..
  • A fülzúgás és fülcsengés a leggyakrabban a 40-70 évesek között jelentkezik, férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél.
  • A hetven év felettiek több mint egyharmadának van közepes vagy nagyobb fokú hallásromlása és tíz százalékuk panaszkodik komolyabb fülzúgásról, fülcsengésről.

forrás: www.fulspecialista.hu

Középfülgyulladás

A középfülgyulladás elsősorban gyermekkorban jelenik meg, de a felnőtt lakosság körében is gyakori betegség. A tünetek közé sorolható a dobhártya fájdalmas feszülése, az egész fül érzékennyé válása, illetve a gennyes váladék megjelenése. A középfülgyulladás egyfajta „mellékbetegség” is lehet, kialakulhat akár egy mandulagyulladás következményeként is. Ha pedig gyakran és súlyos formában jelentkezik, akkor gondolni kell ételallergiára, ugyanis nem ritka, hogy a glutén, a laktóz, vagy a tejfehérje, esetleg a tojás okozza a gyulladásos problémát.

Hallójárat-gyulladás

Ez a kellemetlen megbetegedés leginkább nyáron, a fürdőzések során a hallójáratba kerülő víz miatt alakul ki. A folyadék feláztatja a bőrt, és ez a közeg a fülzsírral keveredve ideális terepet biztosít a gombák és baktériumok megtelepedésének és elszaporodásának. A tünetek közé tartozik a fájdalom, fülérzékenység, váladékozás, hallásromlás. A gyógyulásig nem érheti víz a hallójáratot, illetve, ha a betegség többször előfordul, érdemes ügyelni rá, hogy egyáltalán ne kerüljön folyadék a fülbe. Ez a víz alá merülés elkerülésével, illetve füldugó használatával könnyen kivédhető.

Oszd meg másokkal is!
Mustra