Hahó, ezért ne hagyd, hogy elhízzon a macskád!

A csúnyán túlsúlyos kutyák és macskák életminősége jelentős mértékben csökken, ha sörhasat növesztenek rájuk a gazdáik.

A látszólag fáradhatatlan, egész éjszakákat gond nélkül átnyivákoló és bolygóméretű szemekkel bámuló terroristáknak persze tényleg nem könnyű ellenállni. Az elhízott kisállatokra (és gazdáikra) specializálódott állatklinikát vezető Deborah Linder szerint ugyanakkor mégiscsak a gazdák/kétlábon járó ételautomaták töltik meg a tálakat, és megsétáltatni is ők felejtik az állatokat, többnyire rajtuk áll vagy bukik tehát a dolog.

Hamarabb elpusztulnak

A Popular Science szerint jelenleg a világ kutyáinak/macskáinak fele túlsúlyos egyébként, ami bizony meglehetősen rossz hatással van a kisállatok élettartamára is: a 10-20 százaléknyi pluszsúlyt cipelő labradorok például 1,8 évvel élnek rövidebb ideig, mint az egészséges társaik. A cukorbetegség és az ízületi gyulladások is sokkal gyakoribbak egyébként a túlsúlyos állatok esetében, arról nem is beszélve, hogy ezek az állatok az élénkséggel, az életminőségükkel, a mindennapos fájdalmakkal és az érzelmi kiegyensúlyozottsággal kapcsolatos teszteken is elég rosszul szerepelnek.

Családtag, megérdemli!

Deborah szerint a gének, a nem megfelelő étrend és a testmozgás hiánya is szerepet játszik persze abban, hogy egyre több a dagadt kisállat, a legfontosabb azonban mégiscsak a gazdák és a kedvencek kapcsolata. Mivel egyre többen bánnak igazi családtagként az ebekkel és cicákkal, sok esetben a mindent megengedő szülők és a vízipuskákkal, távirányítós autókkal és rengeteg csokival kitömött, elkényeztetett gyerekek kapcsolatára emlékeztet a jelenség.

giphy (1).gif

Eldugni az ételt? Egy éhes macska elől?!

Az állatorvos szerint pontot tehetünk a szeretet nevében végrehajtott állatkínzásra, ha az állandóan ételért könyörgő állatok életében valami más elfoglaltsággal, például egy sétával helyettesítünk egy étkezést, vagy több kisebb porcióra osztjuk a napi fejadagot. A sötétben nyávogó/sírdogáló macskák figyelmét pedig egy-egy elrejtett játékkal vagy jutalomfalattal köthetjük le Deborah szerint. Illetve használhatunk időzített etetőket is. Valószínűleg inkább az utóbbi megoldás az, ami működőképes lehet, egy éhes macska elől ételt elrejteni ugyanis csak elméletben kivitelezhető küldetés.

Oszd meg másokkal is!
Mustra