Van olyan, hogy túl sok rost?

Ritkább probléma ugyan, mint az elégtelen mennyiségű rostbevitel, de a túl sok rost is okozhat fennakadásokat az emésztőrendszer működésében.

Általában inkább a rostban szegény étrendjük miatt kerülnek bajba az emberek, A Medical News Today szerint azonban a túlzásba vitt, napi 70 grammnál nagyobb rostbevitel is okozhat problémákat, például felfúvódást, a szokásosnál nagyobb frekvenciával érkező szellentéseket vagy szorulást.

A tünetek

A kiszáradás, a hányinger, a hasi görcsök és a testsúly változás is lehetnek tünetek, bizonyos esetekben pedig a tápanyagok megfelelő felszívódását is akadályozhatja a túl sok rost. A zöldségekben, gyümölcsökben és a teljes kiőrlésű gabonafélékben nagy mennyiségben megtalálható rostok által előidézett egészségügyi problémák leggyakrabban a vegetáriánusokat és a vegánokat érintik egyébként. A hozzáadott rostokat is tartalmazó müzliszeletek pedig gyakrabban okoznak problémát a szakértők szerint, mint a természetes közegükben előforduló rostok.

shutterstock 286097024

A felnőtt nők esetében napi 25 gramm, a férfiak esetében pedig 38 gramm az ajánlott bevitel, de az idősebbek esetében ajánlott ennél egy kicsivel kevesebbet fogyasztani, a terhes és szoptató nőknek pedig néhány grammal több rost bevitelét ajánlják az orvosok. Az étrendünkben megfelelő mennyiségben jelenlévő rostok egyébként a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát is csökkentik, és az emésztést, valamint a belek működését is segítik.

Ami segít

A tüneteket a rostban gazdag ételek fogyasztásának visszafogása mellett több folyadék bevitelével, több testmozgással és a többi felfúvódást okozó étel, illetve a rágózás elkerülésével érhetik el az érintettek.

A tünetek megszűnéséig maximum napi 10 grammnyi rost elfogyasztását javasolják a szakértők, ami az alacsony, porciónként 2g rostot tartalmazó kenyerek és gabonafélék, a nyers zöldségek és gyümölcsök helyett a főtt alternatívá és a jól átsütött húsok segítségével érhető el. Kerülendők az olyan rejtett rostforrások is ebben az esetben, mint az inulin, a maltodextrin, a guargumi, a szójahüvely és a zabrost.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek