Így menthetsz meg egy kihűlt sérültet a fagyhaláltól

A közhiedelemmel ellentétben a hipotermiához még csak a fagypont alá sem kell süllyednie a hőmérsékletnek.

A kihűlés veszélye ebben a zimankós hidegben a fedél nélkül és a fűtetlen épületekben, lakásokban élőket is fenyegeti, ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egymásra és segítsünk a bajban. Nem mindegy azonban, hogy milyen módszerekkel próbálunk ellátni egy hipotermiás tüneteket mutató beteget, ezért gondoltuk, jól jön egy kis útmutatás. Összefoglaltuk, mit kell, és mit nem szabad tenni, hogy megakadályozhassuk a fagyhalált. 

shutterstock 66082966

Az emberi test átlaghőmérséklete 36,5 fok körül van, a testhőmérséklet azonban nagyban függ attól, hogy hol mérjük: a 36-37 fok, amit a hónaljban vagy a nyelv alatt tartott lázmérő mutat, a maghőmérséklet, míg a végtagokon, a bőr felületén mérhető köpenyhőmérséklet ennél akár 6-7 fokkal is hidegebb lehet. Kihűlésről akkor beszélünk, ha a maghőmérséklet tartósan 35 Celsius-fok alá süllyed. Sokan úgy gondolják, hogy ez az állapot csak mínuszokban következhet be, holott magasabb hőmérsékleten, nedves, szeles időben, vagy hideg vízben is nagyon könnyű kihűlni, és ez sokszor szinte észrevétlenül kezdődik. Tudtad, hogy a lehűlés általi „fagyhalál” már 5-10 Celsius fokon tartózkodva is bekövetkezhet, a fagyásnak nevezett súlyos sérülések pedig már 3 fok körüli hidegben is előfordulhatnak?

Tudtad?

20 Celsius-fokos melegben a 40 km/h szél olyan hatást vált ki, mintha -3 Celsius-fok lenne szélcsendben. 5 Celsius-fokon ugyanez a szélsebesség már -37 Celsius-fokos hőmérsékletet jelent.

A szervezet gyorsabban hűl le a vízben, mint a szabad levegőn, mivel a vízben nagyobb a hőleadás. Télen, a 4°C körüli vízben néhány perc alatt beállhat a halál.

Ugyanakkor az is ismert, hogy a hidegben csökken a szervezet anyagcseréje, ezzel magyarázható, hogy néha még hosszan tartó hipotermia után is sikeres az újjáélesztés. 

Az alacsony hőmérséklet által kiváltott didergés valójában a vázizom összehúzódása által keletkezik, aminek köszönhetően felmelegszik a test és felpörög az anyagcsere. Ez az elsődleges hőtermelés, és ez áll a hideg okozta fogvacogás hátterében is. Ha ez állapot sokáig fennmarad, megkezdődik a test kihűlése, ilyenkor a szervezet a létfontosságú belső szerveket próbálja melegen tartani a végtagok kárára, majd ahogy fogy az energia, a test lassan teljesen kihűl. Íme, a hipotermia négy fokozata:

  1. stádium (32-35 fok körüli testhőmérséklet): libabőr, fáradtságérzet, szapora pulzus, dezorientáltság és kontrollálhatatlan remegés, a végtagokban erős fájdalom;
  2. stádium: fáradékonyság, szótlanság, lassuló légzés és pulzus, hideg tapintású bőr, fájdalomérzet csökkenése, közömbösség, a remegés megszűnik;
  3. stádium, a maghő itt már 30 Celsius-fokra csökken: zavart beszéd, kékes-lilás bőr, gyengült vagy hiányos reflexek, izommerevség, eszméletvesztés, kritikus légzés- és pulzusszám, kamrafibrilláció;
  4. stádium, amikor a maghő 28 Celsius-fok alá csökken: klinikai halál.

/forrás: www.elsosegely.hu/

Megfagyás

A lehűléshez sokszor társul fagyás is, amely egy-egy, a hidegnek leginkább kitett testrészre (kezek, lábak, orr, fülek) koncentrálódik és az égési sérüléshez hasonlóan viselkedik: az érintett terület érzéketlenségével kezdődik, majd a hideghatás után néhány órával kékes vagy vöröses, fájdalmas, később esetleg hólyagossá váló foltok jelennek meg. Ezek a hólyagok kipukkadnak, nedvedzenek, és ha súlyos a fagyás, akkor a szövetek véglegesen elhalhatnak. A felületes fagyás csak a bőrre és esetleg a bőr alatti kötőszövetre terjed ki, tartós hideghatás vagy nagyon alacsony hőmérséklet esetén azonban az izom, az inak, az idegek, sőt a csontok is megfagyhatnak. Ilyen esetekben sokszor az érintett terület sebészi eltávolítása szükséges.

Minél gyorsabban érkezik a segítség, annál több esélye van a hipotermiás betegnek a túlélésre

Ha sokáig mozdulatlanul fekvő vagy ülő embert látsz, nyugodtan szólítsd meg. Amennyiben nem válaszol vagy zavarodottan beszél, nagy valószínűséggel veszélyben van az élete. Ilyenkor haladéktalanul hívd a mentőket vagy a 112-es segélyhívót, vagy értesíts egy hajléktalanmentő szervezetet! A Menhely Alapítvány Diszpécserszolgálata például 24 órában fogadja a hívásokat a 06-1-3384186-os telefonszámon. És hogy mi mindent tehetsz még, hogy megelőzd a beteg további kihűlését?

Lehetőség szerint vidd a sérültet meleg helyre, távolítsd el a nedves ruháit és szoros ékszereit (pl. gyűrűt), és biztosíts számára száraz, réteges öltözéket vagy bugyoláld be paplannal, pokróccal.

Ha a beteg magánál van, itass vele meleg, de ne forró italt és adj neki kalóriában gazdag ételt (pl. csokoládét), hogy mielőbb energiához jusson.

GettyImages-130552191
John Moore / Getty Images Hungary

Semmiképp ne itass azonban alkoholt a sérülttel, hiszen az etil-alkohol értágító hatása növeli a hőleadást és ezáltal gyorsítja a kihűlés folyamatát. Ugyanakkor ez a hatás egyben csökkenti az ember hidegérzetét is, ezért tűnik úgy, mintha az ital átmelegítene minket. Orvosi kutatások szerint a kihűléses esetek nagyjából 30 százalékában szerepet játszik az alkohol.

A meleg hely és a takaró általában megteszi hatását (1. és 2. stádiumban), de emellett alkalmazhatsz fokozatos fürdőkádas felmelegítést is. Fektesd a sérültet 35-36 fokos vízbe, majd percenként növeld a víz hőmérsékletét 1-1 Celsius-fokkal. Idős emberen azonban semmiképp ne próbálj meleg fürdővel segíteni, mert ha a hideg vér hirtelen a szívébe vagy az agyába áramlik, az sokkos állapotot, szívinfarktust vagy sztrókot is okozhat!

Nem javasolt a fagyott testrész dörzsölgetése, masszírozása sem, és közvetlen meleghatásnak sem szabad kitenni a beteget, vagyis ne ültesd kályha mellé, ne tegyél rá melegvizes palackot, mert ha a megélénkülő vérkeringés a végtagokból több hideg vért szállít vissza a szívbe, az csak rontja a helyzetet a test belsejében, a létfontosságú szervekben. A kulcsszó tehát a fokozatos felmelegítés.

A hipotermia rendesen lelassítja a légzést, ezért nehézséget jelenthet a pulzus kitapintása. Eszméletlen sérültnek azonnal biztosíts légutat, ha pedig szükséges, végezz szakszerű szívmasszázst

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek