Több oka is lehet a bipoláris zavarnak

Egy tíz évet felölelő kutatás jó pár olyan kockázati tényezőt és a betegségre jellemző tünetet felsorolt, amelyek hozzájárulhatnak a komplex kórkép megértéséhez.

Egy tízéves kutatás szerint a bipoláris zavar kialakuláshoz számos különböző tényező hozzájárulhat, nem lehet tehát egy olyan okot kiemelni, amely minden egyes esetre jellemző lenne. A tanulmány eredményeit a Psyblog foglalta össze.

A mániás depresszióként is ismert kórképet szélsőséges hangulatingadozások jellemzik, a rendkívül energikus és lelkes periódusokat súlyos depresszió váltja, és így tovább. Az akár hónapokig is eltartó szakaszok váltakozására azonban számos tényező kihathat az 1100 résztvevő segítségével összeállított tanulmány szerint. „Számos út vezethet a betegséghez, és számos útja van a felépülésnek is" – nyilatkozta Dr. Melvin McInnis, az egyik szerző. "Jó pár olyan biológiai folyamatot és külső tényezőt sikerült azonosítanunk, amelyek hatással vannak a kórképre” - tette hozzá.

shutterstock 12088831

A betegségben szenvedőkre többé-kevésbé általánosan jellemző tünetek és kiváltó okok közül a következőket emelte ki a Psyblog.

  • A migrének valószínűsége 3,5-ször akkora volt a bipoláris zavarban szenvedők esetében mint a kontrollcsoportban.
  • A betegségben szenvedők esetében gyakoribbak voltak a gyerekkori traumák.
  • Több telített zsírsavat fogyasztottak.
  • Egy, a belekben megtalálható, kulcsfontosságú baktérium kisebb mennyiségben volt jelen az esetükben.
  • A betegséggel diagnosztizál nők alvásminősége meglehetősen rossz volt.
  • Erősebbek az esetükben a neurotikus személyiségjegyek.
  • A kognitív képességeik alacsonyabbak voltak.
  • Két gén, a CACNA1 és az ANK3 is összefüggésbe hozható a betegséggel.

A mellrákkal kapcsolatba hozható génnel szemben azonban a bipoláris zavarral esetleg összefüggő géneknek a szerepe kevésbé egyértelmű és meghatározó a kutatók szerint, és azt remélik a rendkívül komplex betegség hatásmechanizmusait leíró tanulmánytól, hogy az vonatkozási pontként szolgálhat majd a betegség kezelésével kapcsolatos eljárások, valamint a jövőbeni kutatások számára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra