Használható torokfertőtlenítőként az alkohol?

Ahhoz, hogy valóban hatékonyan működjön a dolog, olyan magas alkoholtartalomra van szükség, ami már a nyálkahártyát is károsíthatja.

Vajon igaza van a torkot és a gyomrot érintő fertőzéseket pálinkával gyógyító bácsiknak? Egy kutatás szerint tulajdonképpen működhetne is a dolog, a gyomorban és a szájban gondokat okozó baktériumok ellen bevetett alkohol ugyanakkor kárt tehet a nyálkahártyában – írja a Science Alert. 

A vérhas ellen azért nem véd

Már a római tábornokok is azt tanácsolták a katonáknak, hogy védekezzenek borral a vérhas ellen, hiába hatékonyabb fertőtlenítő ugyanakkor a bor, mint a sör, a szén-dioxiddal dúsított üdítők vagy a borokkal azonos alkoholtartalmú oldatok, csak a 60 és 80 százalékos alkoholtartalommal rendelkező folyadékok igazán hatékonyak, ha a baktériumirtásról van szó.

Egy laboratóriumi körülmények között lebonyolított kísérlet szerint a 40 százalékos koncentrációjú alkohol már jóval kevésbé hatékony baktériumölő, a 10 százalékos alkoholtartalmú folyadékok pedig szinte teljesen hatástalannak bizonyultak a kísérletek során. A 40 százalékos alkoholok is használtak ugyanakkor valamennyit, de csak akkor, ha legalább egy percig érintkeztek a kérdéses területekkel.

shutterstock 268284422

Kárt tehet a gyomorban

Egy 47 önkéntes segítségével lebonyolított kutatás szerint ugyanakkor nem árt csínján bánni a falusi, pálinkás megoldással. A résztvevőknek gyomortükrözéssel 40,10, illetve 4 százalékos alkoholt, valamint sóoldatot juttattak a gyomrába, és úgy tűnik, hogy a 10 százalék felett az alkohol már egy napon túl gyógyuló, vérzéssel járó sérüléseket okozhat ugyanis a szerv nyálkahártyájában. A kutatók szerint egyébként a torok nyálkahártyáját is hasonló mértékben károsítaná a tartósan jelen lévő alkohol.

Hiába hatékony fertőtlenítőszer tehát a magas koncentrációjú alkohol, ha a baktériumokkal együtt a nyálkahártyát is károsítja. Az alkoholfogyasztás hosszútávon ráadásul a vékonybélben található baktériumok elszaporodásához vezethet, nem ajánlott tehát vodkával gyógyítani a gyomrot érintő fertőzéseket. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek