Ekcémás a bőröd? Így ápold!

A tél bőrszárító hatása még a normál bőrűeknél is jelentkezik, az ekcémára hajlamosak számára pedig különösen nehéz időszak ez a kellemetlen tünetek fölerősödése miatt. Bőrgyógyásztól kértünk tanácsot ekcémával küzdők számára.

Azt már tisztáztuk, hogyan óvhatjuk meg bőrünk egészségét a téli hidegben, és azt is, hogy szappant vagy tusfürdőt érdemes-e használni a mindennapos tisztálkodáshoz. De mi a teendő egy olyan bőrbetegség esetén, mint az ekcéma?

Az ekcéma a leggyakoribb, gyulladással, szárazsággal és viszkető érzéssel járó bőrbetegség, melynek több típusa és számos kiváltó oka van; a bőrérzékenységre hatással van az öröklött hajlam, de jellegzetes kiváltó ok az egyensúlyából kibillent bélflóra és a pszichés problémák is. 

“Az ekcémás bőr mindig érzékeny és száraz, ezért nagyon gyengéden kell bánni vele. Lúgos kémhatása miatt a szappan használata tilos, de emellett az is nagyon fontos, hogy egyetlen kozmetikumunk se tartalmazzon denaturált alkoholt, illatanyagot és más irritáló összetevőket. Mivel a kézmosó szappanok nagy része is ilyen, azok helyett vásároljunk inkább kímélő illatmentes tusfürdőt, babafürdetőt, és tegyük azt a kézmosóba is” - javasolja dr. Kriston Renáta bőrgyógyász.

A szakember szerint az ekcémára hajlamosaknak érdemes langyos vízzel mosakodni, hiszen a forró fürdő vagy zuhany csak tovább szárítja a bőrt.

“A bőr hámrétegének a víztartalma normál esetben 10-15%. Ha ez alá esik a víztartalom, annak szabad szemmel is látható következményei lesznek: a bőr pergamenszerűvé válik, vagyis elveszti rugalmasságát. Ez történik nagyon gyakran ekcémásoknál, és ezért kell különösen odafigyelni a megfelelő hidratálásra. A száraz, vízhiányos bőrt érdemes karbamid (a felhám természetes összetevője) hatóanyagú krémmel ápolni, de vannak speciálisan ekcémás bőrre kifejlesztett hidratáló kozmetikumok, amik meglehetősen zsírosak, és sok vízmegkötő - akár természetes eredetű - gyulladáscsökkentő is van bennük. Természetesen nem csak az ekcémás területeket, hanem az egész testet hidratálni kell, és ehhez azzal is hozzájárulhatunk, ha a fűtési időszakban, amikor lecsökken a levegő relatív páratartalma, párologtatunk a lakásban” - fűzi hozzá a bőrgyógyász.

shutterstock 551219668 (1)
Shutterstock

Jó, ha tudod, hogy önmagában az "érzékeny bőrre" (for sensitive skin) felirat egy kozmetikumon még nem jelent semmit, és hogy a természetes illatanyagok is ugyanúgy irritálhatják a bőrt, mint a mesterséges illatanyagok, így ezeket kerülni kell.

“Sajnos önmagában attól, hogy egy kozmetikum természetes összetevőket tartalmaz, még nem feltétlenül lesz gyengéd a bőrhöz. Rengeteg irritáló növényi kivonat létezik, amelyeket a kozmetikumokban használnak. Egyik leggyakoribb ezek közül az illóolaj és a természetes illatanyagok, mint pl. a linalool (egy természetes terpénalkohol, amely többek között a levendulaolajban fordul elő), a citronellol (citromfűből kivont illatosító anyag) vagy a geraniol (gerániumolaj fő komponense). Azt tehát, hogy egy kozmetikum jó lesz-e a bőrünknek vagy sem, kizárólag az összetevők INCI-listája határozza meg” - magyarázza a szakember.

Ügyelj arra is, hogy ne érintkezzen a bőröd semmilyen tisztítószerrel; a legjobb, ha takarításhoz, mosogatáshoz pamuttal bélelt gumikesztyűt húzol. Ez azért fontos, mert ha esetleg valamilyen irritáló szer bejut a kesztyűbe, akkor nem jön létre üvegházhatás, ráadásul a pamut megvédi a bőrödet a vegyi anyagoktól is. A pamutot egyébként az öltözködésnél is érdemes előnyben részesíteni, ha szeretnéd, hogy a bőröd levegőhöz jusson, de az sem mindegy, mivel mosod a ruháidat.

“Lehetőleg cseréljük le a mosószert mosódióra, az öblítőt pedig sima háztartási vagy almaecetre. A parfümös termékeket mindenképpen kerülni kell, ezért ha maradnánk a hagyományos öblítőknél, válasszunk illatmenteset. A ruha szövetéből nem fog kijönni száz százalékosan a mosószer és az öblítő, és egyáltalán nem mindegy, hogy utána milyen anyagok érintkeznek majd a bőrünkkel” - figyelmeztet dr. Kriston Renáta.

Félni kell a szteroidtól?

Az ekcéma tüneteinek kiújulásakor kortikoszteroidot tartalmazó kenőcsök alkalmazását rendeli el az orvos, ezek ugyanis gyorsan leviszik a gyulladást és onnantól kezdve sokkal könnyebb megtartani az egészséges állapotot a megfelelő bőrápolással.

“Sokan tartanak a szteroidkrémektől, pedig a modern, negyedik generációs készítmények csak hosszú távon okoznak mellékhatásokat, a legtöbb bőrgyulladásra biztonsággal használhatók. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy az ekcéma sajnos megjelenhet a szemhéjon is, ami egy nagyon érzékeny bőrfelület és nem is visel el mindenfajta hatóanyagot. Szteroidot csak nagyon súlyos esetben szoktak a bőrgyógyászok javasolni erre a vékony bőrfelületre, és akkor is olyan készítményt, ami a szemészetben is használatos. Alternatívaként pedig meg lehet próbálni szteroidmentes cink- és réztartalmú krémet, amelynek jó gyulladáscsökkentő, viszketéscsillapító és bőrregeneráló hatása van” - teszi hozzá a szakértő.

Mit egyek?

B6-vitamint (máj, banán, brokkoli, fokhagyma) tartalmazó ételeket mindenképpen, annak hiánya ugyanis ekcéma kialakulásához, illetve a már meglévő tünetek súlyosbodásához vezethet. Emellett a zsírsavak is hatással vannak a bőr állapotára, és ezáltal az ekcémára is: tanulmányok igazolták, hogy az omega-3 zsírsavak jelentősen javítják a bőrképet, mert a gyulladások ellen hatnak, az omega-6 zsírsav gamma-linolénsava pedig az atópiás ekcémások számára különösen fontos, az ő szervezetük ugyanis nem termel belőle elegendőt, amit csak fokozhat egy esetleges B12-vitamin-, biotin-, kalcium-, magnézium és cinkhiány - írja dr. Yael Adler a Bőrügyekben.

További bőrbarát ételekről alább olvashatsz. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra