Ezért szenvedsz a vörösbortól

Sok esetben tényleg csak a fehérre való átállás oldja meg kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel járó intoleranciát.

Jó pár olyan összetevő fellelhető a borokban, amelyek egyszerűen lehetetlenné teszik bizonyos emberek számára, hogy egy pohárnál többet fogyasszanak a kedvencükből. A táplálkozási szakértő Leslie Bonci szerint bizonyos esetekben segíthet azért a fejfájáson és a kiütéseken, ha vörösről fehérre, vagy édesről szárazra vált az ember. A borra hörgéssel és fulladozással reagáló hátrányos helyzetűek kálváriájáról a Popular Science írt.

Migrének

A rendszeressé váló fejfájásokért és migrénekért általában a vörös borokban található csersavak a felelősök Bonci szerint. A vörösborok ízvilágának kialakítása szempontjából kulcsfontosságú tannin például könnyen kiválthat migréneket az erre hajlamos emberek esetében, ez ellen pedig tulajdonképpen csak úgy lehet védekezni, ha vörös helyett fehéret fogyaszt az ember, abban ugyanis jóval kevesebb csersav található.

Köhögés, viszkető kiütések

Az ételallergiákhoz hasonló tünetekért általában a borban található szulfitok a ludasak. A tartósítás szempontjából fontos anyagok nem csak a borokban bukkannak persze fel, hanem a sokáig érlelt sajtokban is megtalálhatók, a bor mellé tálalt sajtokkal lehet csak igazán megszívatni tehát a kénes vegyületekre érzékenyeket. A szulfitok ezen kívül egy bedugult orr formájában is borsot törhetnek az ember orra alá, a hasi fájdalmakért és a kiütésekért viszont inkább a hisztamin okolható a szakértő szerint. A kettő közül a szulfitok ellen könnyebb felvenni a harcot, az organikus borok egy része egyáltalán nem tartalmaz ugyanis ilyen vegyületeket. Emellett az édesebb borok mellőzése is segíthet, hisz a szárazabb fajtákban is kevesebb a kén.

shutterstock 756522799

Emésztéssel kapcsolatos problémák

A vörösbor a csersavak, a szulfitok és a hisztamin mellett egy a szőlő héjában megtalálható fehérjében is bővelkedik. A borok színéért felelős, LTP névre hallgató fehérje hőhullámokat és hasmenést is okozhat, és bár komoly egészségügyi problémákat nem okozhat, a balesetek megelőzése érdekében ebben az esetben is csak a vörösborokkal való szakítás jelent igazi megoldást.

Segíthet egyébként az is a táplálkozási szakértő szerint, ha valaki megáll másfél decinél, minél nagyobb a dózis, annál valószínűbb ugyanis, hogy megjelennek a kellemetlen tünetek is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek