Baj, hogy herótom van a karácsonyi zenéktől?

Nyugi, nem te lettél embergyűlölő. De attól se ijedj meg, ha épp a szomorú karácsonyi dalok is feldobják a hangulatod ahelyett, hogy lehúznának.

Te hogy érezted magad, amikor idén először hallottál karácsonyi dalokat? És milyen érzés, amikor már sokadszorra kell hallgatnod ugyanazokat a zenéket? Még mindig feldobnak? Vagy tele van velük a hócipőd? Csak a stresszel teli ünnepi készülődésre emlékeztetnek?

Már meg sem lepődünk azon, hogy október végétől kezdenek ellepni minket a karácsonyi hirdetések és díszletek, de ha ez nem lenne elég, sok üzletben a karácsonyi dalokat is egyre korábban nyomatják, hogy vásárlásra ösztönözzenek minket.

De ha azt hiszed, hogy vásárlóként te szenvedsz a legjobban az untig ismételt slágerektől, akkor tévedsz. Gondolj csak az eladókra, akiknek heteken keresztül egész álló nap kell ugyanazokat a számokat hallgatniuk.

A pszichológusok szerint az ő mentális egészségükre kimondottan károsak lehetnek a karácsonyi dalok: “Ahhoz, hogy összpontosítani tudjanak a munkájukra, meg kell tanulniuk figyelmen kívül hagyni ezt a zavaró tényezőt, ez pedig plusz energiaráfordítást igényel” - mondta Linda Blair klinikai pszichológus a Sky Newsnak. De egy üzletvezető nyilván azt tartja szem előtt, hogy pénzköltésre motiválja a vevőket.

A zene számos olyan agyterületre hat, amelyeknek szerepe van az érzelmek kialakulásában - beleértve az “érzelmi fertőzéseket”, a reflexeket, a kondicionálást, a vizuális elemeket, az emlékeket és az elvárásokat -, megkerülve így a racionalitásért felelős agyterületeket. Nem véletlenül kombinálják az üzletekben a fahéj, a fenyő és a forralt bor illatát a meghitt dallamokkal. Eric Spangenberg, a Washington Állami Egyetem professzora több tanulmányt is végzett a témában és arra jutott, hogy különösen a lassabb tempójú dalokkal növelhető a látogatóknak a boltban eltöltött ideje, illetve erősíthető meg bennük az a szándék, hogy visszatérjenek és vásároljanak is, ne csak nézelődjenek. 

shutterstock 356223023
Shutterstock

Az első néhány alkalommal hallott karácsonyi dalok valóban segítenek az ünnepi átszellemülésben és ezáltal pozitív érzéseket váltanak ki. Ez pedig az úgynevezett "mere exposure effect" (kb. puszta expozíció hatás) miatt van. A kifejezést a pszichológiában arra a jelenségre használják, amikor a korábban már észlelt, ismert dolgokat később pozitívabban értékeljük, mint az ismeretleneket. Tehát pusztán azáltal, hogy valakit folyamatosan kiteszünk bizonyos ingereknek, befolyásoljuk a későbbi preferenciáit.

Victoria Williamson zenepszichológus szerint azonban a heteken át ismételt dalok - még ha alapvetően szeretjük is azokat - egy idő után már negatív válaszreakciókat indítanak el az agyban, vagyis veszítenek varázsukból és egyszerűen elegünk lesz belőlük.

A tanulság? Talán nem kellene túl korán kezdeni az átszellemülést, mert sanszos, hogy mire eljön a karácsony, tényleg elegünk lesz belőle.

Mi a helyzet a szomorú dalokkal?

Aki szeret kevésbé vidám számokat hallgatni ünnepekkor, az valószínűleg az empatikusabb emberek táborába tartozik, de általánosságban véve más pszichológiai haszna is van ennek a tulajdonságnak. Egy 2015-ben megjelent tanulmány a “tragédia paradoxonával” magyarázza azt, hogy a szomorú hangvételű dalok is képesek pozitív érzéseket kelteni bennünk, emögött pedig az áll, hogy miközben az ember igyekszik kiiktatni mindennapjaiból a szomorúságot, esztétikai kontextusban örömét leli a bánat érzésében. 

A kutatás vezetője, Matthew E. Sachs vizsgálataiban mindig megkérdezi az alanyokat, hogy szeretnének-e azonnal jobb kedvre derülni, vagy nem okoz nekik gondot, ha valamivel tovább maradnak ebben a hangulatban. Azok, akik előbbi lehetőségre szavaznak, sokkal szívesebben hallgatják meg a Santa Claus is coming to town című számot, mint a Blue Christmas-t - amit az egyik legszomorúbb karácsonyi dalként tartanak számon.

Más lehetséges magyarázatok szerint azért is lehetnek olyan népszerűek a komor hangvételű karácsonyi dalok, mert az ember képes megkülönböztetni az észlelt és az általa érzett valódi szomorúságot, így a dalok által jobban megismerheti saját érzelmeit. De az az egyszerű magyarázat is megállja a helyét, hogy a zenék által kiváltott érzések megnyugtatnak, hogy egyáltalán képesek vagyunk érezni.

Ha kíváncsi vagy minden idők legszörnyűbb karácsonyi dalaira, ide kattints. Ide pedig akkor, ha szeretnéd tudni, mit élnek át azok, akiket valósággal kiver a víz, ha meghallják valamelyik ünnepi dalt. 

Te mennyire bírod a karácsonyi dalokat?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek