Teszteld le, lesz-e szájrákod

Még mindig viszonylag ritka betegségnek számítanak a szájrák különböző típusai, sokat emelkedett azonban a szájrákkal diagnosztizált betegek száma.

Egy brit felmérés szerint rendkívül kevesen vannak tisztában azzal, milyen kockázati tényezők járulnak hozzá a még mindig meglehetősen ritka, de az elmúlt 20 év alatt sokkal gyakoribbá vált szájrák kialakulásához. Pedig a szakértők szerint tízből kilenc eset megelőzhető lenne, ha időben változtatna valaki az életmódján és felhagyna a túl gyakori alkoholfogyasztással és dohányzással, valamint egészségesebben táplálkozna – írja a Daily Mail. Magyarországon 2015-ben a rákban elhunytak 4 százalékával az ajak, szájüreg vagy garat rosszindulatú daganata végzett. Az orális szex elhagyása viszont valószínűleg tényleg csak a legfegyelmezettebb szájsebészeknek jön majd össze. Egy rövid teszt segítségével most bárki eldöntheti, mennyire veszélyeztetett.

shutterstock 151189646

Te mennyire vagy veszélyeztetett?

1. Hogy állsz a dohányzással? 

A, Erős dohányos vagyok

B, Ritkán dohányzom

C, Már leszoktam

D, Sosem dohányoztam

2. Mennyi alkoholt fogyasztasz egy héten?

A, 14+ egységet

B, 6-13 egységet

C, 1-5 egységet

D, Nem iszom

(Egy egység alkohol nagyjából 2cl égetett szeszes italnak vagy egy pohár sörnek felel meg.)

3. Milyen gyakran részesítesz valakit orális örömökben?

A, Naponta

B, Hetente

C, Havonta

D, Évente vagy ritkábban

4. Mennyi halat, illetve zöldség- és gyümölcsfélét fogyasztasz egy nap alatt?

A, Egyáltalán nem fogyasztok

B, 1-4 adagot

C, 5-9 adagot

D, 10+ adagot

5. Fogyasztasz valamilyen füstmentes/rágható dohányterméket?

A, Igen, gyakran

B, Időnként

C, Régebben használtam

D, Sosem használtam

Az A válaszok 10, a B válaszok 7, a C válaszok 3, a D válaszok pedig 1 pontot érnek.

Az alkoholfogyasztás, a dohányzás és az orális szex is rizikófaktor

Azok esetében, akik 5 pontos értek el, kifejezetten alacsony a szájrák kialakulásának kockázata. A 6 és 20 pont között teljesítők esetében már ajánlott a fogorvos rendszeres látogatása, az ő esetükben már jelen vannak ugyanis olyan életmóddal kapcsolatos szokások, amiken jó ötlet lenne változtatni.

shutterstock 174317744

A 21-30 pontot elérő tesztkitöltők esetében már számottevő a kockázat, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mérséklése és a fogorvos rendszeres látogatása mellett tehát a szájüreg és az ajkak rendszeres ellenőrzése is javallott számukra.

A 31-50 pont közé eső végeredmény esetében már kifejezetten nagy a kockázat, az életmódváltás mellett tehát a a gyakoribb orvosi ellenőrzések és az önellenőrzés is szükségszerű lehet, különös tekintettel a három hétnél hosszabban fennálló tályogokra, a fehér vagy vörös foltokra, és a szokásostól eltérő formájú vagy méretű duzzanatokra. Ha kíváncsi vagy az öt leggyakoribb tünetre, itt megtalálod őket!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek