Egyáltalán nem mindegy, mikor eszel édességet

Sokkal magasabb lesz a vércukorszinted, ha magában, vagy az étkezések elején tömsz magadba egy szelet tortát.

A sütizések időzítése mellett az is fontos, mivel eszi valaki a cukrot. Ha csak úgy magában fogyasztjuk a cukros ételeket, az sokkal megterhelőbb a szervezet számára, mintha egyidejűleg némi fehérjét is bevisz valaki – állítja egy táplálkozási szakértő. A cukor fehérjével való kombinálásának előnyeiről és a nassolások időzítésének tudományos hátteréről a Popular Science írt. 

A legegészségesebb persze az lenne, ha végleg és örökre ki tudná iktatni valaki az étrendjéből a centis cukormázzal borított fánkokat. De ha muszáj fánkoznod, jó ötlet lehet egy kevés fehérjével kombinálni a magas cukortartalmú édességet. Az édességek kompromisszummentes száműzése amúgy sem realisztikus megközelítés. A táplálkozási szakértő Leslie Bonci szerint is szükség van olykor a gyors energiabombákra, és mentálisan is megterhelő lehet a cukorral való végleges szakítás. Éppen ezért kifizetődőbb a glukagon termelést beindító fehérjékkel kombinálni a vércukorszint hirtelen megemelkedésével, majd ugyanilyen hirtelen lezuhanásával járó egyszerű szénhidrátok fogyasztását.

A vércukorszint szanaszét cukrozott üdítőkkel és édességekkel kiváltott hullámvasutazása a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához is hozzájárulhat, ha azonban egyidejűleg fehérjéket is bevisz valaki a szervezetébe, stabilabb lesz a vércukorszint és az inzulin mennyisége a vérben. Az egy kevés cukorral megédesített reggeli kávénkat ezért is érdemes tejjel inni a szakértő szerint.

shutterstock 642013555

Egy kutatás szerint azonban az az igazán hatékony módszer, ha nem a fehérjék mellé, hanem azok után fogyasztja el valaki a cukoradagját. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszint változásait elemző kutatás során háromszor fogyasztották el a résztvevők pontosan ugyanazt a szénhidrátokból, fehérjéből és zöldségekből álló ételt. Először a fehérjék és a zöldségek előtt 10 perccel fogyasztották el; másodszor utoljára, a többi összetevő után 10 perccel; végül pedig a többi összetevővel együtt vitték be a szervezetükbe a szénhidrátokat.

A vércukorszintet, valamint az inzulin és a glukagon szintjét közvetlenül az étkezések után, majd három órán keresztül félóránként ellenőrző kutatók szerint a három megközelítés közül egyértelműen a szénhidrátok étkezés után való elfogyasztása bizonyult a legelőnyösebbnek a vércukorszint alakulása szempontjából. Ebben az esetben 50, illetve 40 százalékkal volt alacsonyabb a résztvevők vércukorszintje, mint a szénhidrátokat a fehérjék előtt, illetve azokkal együtt elfogyasztó cukorbetegek esetében.

A kutatók szerint a módszer a gyógyszeres kezeléshez hasonló eredményekkel kecsegtet, és hasonlóan hatékony lehet azok esetében is, aki nem cukorbetegek. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra