5 dolog, ami van olyan halálos, mint a dohányzás

A magukban üldögélő, kialvatlan szolárium rajongók korán halnak.

Az elszenesedett tüdőket, összeaszott kisbabákat és ufók belső szerveit ábrázoló cigidsobozos figyelmeztetéseknek hála a dohányzás veszélyeivel szinte mindenki tisztában van. Van azonban egy csomó más rossz szokás is, ami elintézhet. Ezek közül foglalt most össze párat a Science Alert. 

Magány

Számos pszichológus potenciálisan halálos kimenetelű, az egész világot érintő járványként kezeli a magányt. A személyes kapcsolatok eltűnését sokan a közösségi média térnyerésével indokolják: a témába vágó kutatások szerint mindez a dohányzáshoz hasonló kockázati tényezővé emelik a magányt. Julianne Holt-Lunstad pszichológus szerint például nagyjából a napi 15 elszívott cigarettával egyenértékű rombolást vihet végbe az, ha valaki magányos.

city-1487891 1920

Ülő Bika, mit csinálsz?!

Egy 2014-es, több mint négymillió ember adatait és számos kutatás eredményeit összesítő tanulmány szerint a rák számtalan válfajának kialakuláshoz hozzájárulhat az ülés. Nem egy konkrét ülés, hanem a tevékenység. A kutatók szerint minden üldögéléssel töltött két óra olyasmi, ami kimutathatóan emeli a vastagbélrák, a tüdőrák és a méhtestrák kockázatát, függetlenül attól, hogy edzett-e valaki az adott napon. Szóval ezentúl… ne ülj. Lebegj!

Álmatlanság

Az Amerikai Járványügyi Hivatal által közegészségügyi problémaként kezelt alvási rendellenességek szinten veszélyforrást jelentenek, az elégtelen mennyiségű vagy minőségű alvás ugyanis a rendszeres dohányzáshoz hasonló rizikófaktor lehet a sztrókkal és a szívrohamokkal kapcsolatban. Egy 2015-ös kutatás szerint a kialvatlanság a dohányzáshoz, az egészségtelen étkezéshez és a testmozgás hiányához hasonlatos tényező a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulása szempontjából.

shutterstock 615959138

Szolizás

A beltérben barnulás - a kültérivel egyetemben – még a dohányzásnál is komolyabb veszélyforrás lehet – állítja egy 2014-es kutatás. A tanulmány szerint több bőrrákos esetet eredményez ugyanis a szolárium rendszeres használata, mint ahány tüdőrákos diagnózist a dohányzás.

Egészségtelen étkezés

Ez persze nem újdonság, az egészségtelen, a rengeteg cukor és telített zsírsav jellemezte rossz étkezési szokások azonban még az alkohollal, a dohányzással, a védekezés nélküli szexszel és a drogokkal kapcsolatba hozható összes halálesetnél komolyabb kockázatot jelentenek. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek