7 órás műtét és egy hét kórház: ez az endometriózis

Az erős vérzéssel és hasi fájdalmakkal járó menstruációt okozó kórkép sok esetben ciszták kialakulásához, és hegesedéshez vezethet, nagyon fontos tehát időben orvoshoz fordulni, ha valakinek ilyen panaszai lennének.

Thessy Kouzoukas gyerekkora óta küzd a menstruációs ciklusaival összefüggő különösen erős hasi fájdalmakkal, azonban ahelyett, hogy komolyan vették volna az endometriózis egyik korai tüneteként számon tartott panaszokat, akkoriban egyszerűen csak hisztisnek titulálták Thessy-t. A Refinery29 beszámolója alapján úgy tűnik, a tünetek figyelmen kívül hagyása az ő esetében egy felszakadó cisztához és egy menopauzát előidéző gyógyszerkúrához vezetett. 

Az endometriózis egy olyan betegség, amelynek során a normál esetben a méhen belül megtalálható nyálkahártya a méhüregen kívül is megtalálható a szervezetben. Ez általában a hashártyát és a kismedence szerveit, leggyakrabban a méh külső felszínét, illetve a petefészket és a petevezetéket érinti, de bizonyos esetekben a kismedencén kívül is megjelenhetnek a tünetek. A szokásos menstruációs ciklus során a nemi hormonok hatására megvastagodó majd leszakadó méhnyálkahártyát érintő folyamatok a betegség során a méhen kívül megjelenő nyálkahártyát is érintik, ezért alakulnak tehát ki az erős vérzéssel és fájdalommal járó, sok esetben hegesedéshez, ciszták kialakulásához, vagy akár meddőséghez vezető problémák.

Thessy, aki egyébként a Sabo Skirt kreatívigazgatója és társtulajdonosa, 27 évesen került ebbe a helyzetbe, és mivel úgy érezte, a továbbra is gyakran mellőzött és figyelmen kívül hagyott betegség korai kiszűrése sok hasonló panaszokkal küszködő nőnek nyújthatna segítséget, megosztott magáról egy előtte/utána képet.

This is quite shocking to people. This is me. This is endometriosis. I never intended to share these photos hence why I'm naked, but my god I can't believe the amount of DM's I've received from girls who have endo too and feel alone. The left is my stomach 3 weeks after a ruptured cyst (5 weeks ago). The right is me now, on a drug called "synarel" that has stopped all my hormones and sent me into menopause at the age of 27. My upcoming trip to Greece along with this drug is in hopes to get me prepped and in the best condition both physically and mentally for an operation I'm receiving in late August. Endo is no joke. I'll be operated on for 7+ hours and hospitalised for a week. Please, spread the word about endo. And If you know anyone with bad period pain PLEASE tell them to get checked for this. And to my girls with endo.. you're not alone ❤️

A post shared by Thessy Kouzoukas (@thessy.k) on

"Ez vagyok én. Ez az endrometriózis."

A fenti fotókat Thessy osztotta meg. Az bal oldali kép a ciszta felszakadása után 3 héttel, míg a jobb oldali 5 héttel később, az endokrin rendszer működését gátló, és így menopauzát okozó gyógyszer szedése után készült. Thessy amúgy azt mondja, nem tervezte, hogy megosztja majd a képeket, ezért is meztelen a fotókon. Annyian írtak neki azonban, mióta hírt adott a betegségéről, hogy fontosnak látta annyi ember figyelmét felhívni a dologra, amennyiét csak tudja. 

Az endometriózis szövődményei miatt kialakult állapotot Thessy esetében csak egy augusztusban esedékes, hét órás műtét során tudják majd orvosolni. Nagyon fontos lenne szerinte, hogy az ilyen műtétek elkerülése végett minél előbb orvoshoz forduljanak azok, akiknél komolyabb fájdalmakkal vagy vérzéssel jár a menstruáció. 

Mustra