Ezért vagy mindig fáradt

Semmi ok az aggodalomra, jó pár olyan dolog okozhat gyakori fáradtságot, amit egyáltalán nem nehéz kiküszöbölni.

Irigyled a gyorsabbakat?

Ha nap mint nap irigykedve tekintesz energiával teli, hiperaktív embertársaidra, akik ugyanannyi alvásból valahogy többet tudnak kihozni, itt az ideje kideríteni, mi állhat a háttérben. A krónikus fáradtságnak számos oka lehet, elképzelhető, hogy nem edzel eleget, vagy rossz ütemben fogyasztod az energiaitalokat, de persze az is lehet, hogy bagoly vagy, nem pedig pacsirta, amire sajnos csak az éjjeli őri munkakör kínál gyógyírt. Az AsapSCIENCE videója segíthet véget vetni az álmos hétköznapoknak.

Eddz többet!

Sokszor a helytelen táplálkozás és a testmozgás hiánya a ludas. A könnyű, de rendszeres edzéseket életük részévé tevők már hat mozgásban gazdagabb hét után energikusabbnak érzik magukat, és annak ellenére, hogy nem alszanak többet, az alvásminőség javulásával véget vethetnek az irodában ásítozásnak. Hiába érzi valaki a rendszeres testmozgás ellenére is fáradtnak magát, nem biztos, hogy a kávézás, illetve az energiaitalok jelentik a választ. Ha lefekvés előtt kávét fogyasztunk, az rossz hatással lehet ránk, nem meglepő tehát, hogy a koffeint maguktól távoltartani képes embertársaink bizony jobban érzik magukat reggelente. És még valami, vigyázzunk arra, hogy kellően hidratáltak legyünk, mert ha nem iszunk elég folyadékot, az is rontja a teljesítőképességünket. 

Folyékony éberség?

A kávé és az energiaitalok mellett a lefekvés előtt fogyasztott alkohol is rossz hatással van az alvásminőségre. Bár úgy tűnik a lefekvés előtt borozók gyorsabban elalszanak, az alvásuk vége felé romlik az alvásminőségük, így kevesebb REM-alvást abszolválnak. A hétvégi duhajkodások is rossz hatással lehetnek a hétköznapokra, jó ötlet tehát a hétvégéken is a hétközben megszokott időpontra állítani az ébresztőt, így zökkenőmentesebb lesz a hétfői kelés. A víz ebben a válogatásban az egyetlen olyan folyadék, ami segíthet elűzni a fáradtságot, hisz már a kismértékű dehidratáltság is megnehezíti a koncentrációt.

Pszichés eredetű problémák

Szintén komoly probléma lehet a szorongás. A szorongással együtt járó rengeteg olyan óra, amit mások véleményével, vagy egy-egy döntés potenciális eredményeinek túlelemzésével töltünk, bizony fizikai fáradtság formájában is részévé válhat az érintettek életének. A depresszió tünetei között is ott van az érzelmi és fizikai kimerültség érzése, ráadásul mindez korántsem biztos, hogy könnyebbé teszi az elalvást, a depresszió kóros álmatlanságot is okozhat. Ilyen problémák gyanúja esetén nem árt tehát orvoshoz fordulni.

"A baglyok nem azok, amiknek látsznak"

Egy másik probléma, amit szintén nehéz egy-egy ügyes fortéllyal helyreállítani, abagoly típusú életmód. A társadalom 20%-a rendelkezik olyan génekkel, amik egyszerűen alkalmatlanná teszik őket a megszokott, kilenctől ötig tartó robothoz való csatlakozáshoz. A félig bagoly, félig ember felépítésű emberek alváshiányát „szociális jetlagnek” is nevezik, hisz aki ilyen géneket örökölt, mindennap úgy érezheti magát, mint aki rossz időzónában ébredt fel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra