10 dolog, amitől 2017-ben boldog lesz

Az Action for Happiness alapítványnál hisznek abban, hogy a boldogság soha nem egy készen kapott dolog, hanem valami, amiért mi magunk aktívan tehetünk. Hogy pontosan mit? A pozitív pszichológia elmúlt éveink kutatásai alapján az alapítvány munkatársai tíz olyan kulcsmomentumot fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulnak egy boldogabb léthez. Ráadásul nemcsak 2017-ben. 

shutterstock 58305580
  1. Tegyünk meg dolgokat másokért! Ma már kutatások tucatjai bizonyítják, hogy a másokkal való törődés a boldogságunk nélkülözhetetlen eleme. Az, hogy segítünk másoknak nemcsak nekik jó, de hozzájárul a testi és lelki egészségünk fenntartásához is. Ráadásul egy olyan közösségben, ahol lehet számítani egymásra mindenkinek jobb a lét. 
  2. Kapcsolódjunk másokhoz! A boldogságunk szempontjából a másokkal valóü kapcsolataink minősége a legmeghatározóbb tényező. Azok az emberek, akik erősebb és szélesebb szociális kapcsolatokkal bírnak boldogabbak, egészségesebbek és tovább is élnek.
  3. Vigyázzunk a testünkre! Az aktív élet, a rendszeres mozgás, a megfelelő étkezés és alvás segít abban, hogy kényelmesen érezzük magunkat a bőrünkben. A testünk és a lelkünk működése nem független: ez egy nagy közös rendszer, ahol minden elem hatással van a másikra. Egészségesebb testben tehát boldogabb a lélek is.  
  4. Vegyük észre a pillanatot! Az igazán jó dolgok az itt és mostban történnek. Abban a pillanatban, amiben teljes lényünkkel jelen tudunk lenni, amire figyelmet és időt szánunk. Érdemes gyakorolni. 
  5. Tanuljunk új dolgokat! A nyitottság, a kíváncsiság nemcsak szórakoztatóvá teszi az életet, de segít a személyes fejlődésben is, abban, hogy értelmet találjunk az életben, hogy növeljük az önbizalmunkat, ellenálló képességünket. 
  6. Találjunk célokat! A jó célok motiválnak, kihívások elé állítnak, felpörgetnek, miközben elérhetőek, reálisak. Ha ilyen célokat találunk az életben az segít abban, hogy szebbnek lássuk a jövőt. A szebb jövőkép pedig általában vidámabb léttel jár együtt.
  7. Fejlesszük rugalmas ellenállóképességünket! Mindannyiunk életében vannak nehéz időszakok, kudarcok, traumák, veszteségek. Az, hogy mit tudunk kezdeni ezekkel hatással van arra, mennyire élünk jó és teljes életet. Ha tudatosan fejlesztjük megküzdési képességeinket, rugalmas ellenállóképességünket, az lehetővé teszi, hogy a nehéz élethelyzeteket ne csak túléljük, de tanuljunk is belőlük, fejlődjünk általuk. 
  8. Vegyük észre a jót! Öröm, hála, büszkeség, elégedettség, ihletettség. Ezek a pozitív érzések nemcsak véletlenül bukkanhatnak fel az életünkben. Odafigyeléssel, azzal, ha megtanuljuk, hogy milyen helyzetekben éljük meg ezeket, képessé válunk tudatosan olyan teret kreálni, melyben ezek az érzések megjelenhetnek.Ráadásul minél tudatosabban figyeljük pozitív érzéseinket, annál könnyebben vesszük észre a jót az életben. 
  9. Fogadjuk el magunkat! Mindenkinek vannak hibái. Csak a sajátjaink néha hatalmasnak, fenyegetőnek, elfogadhatatlannak tűnnek. Ha képesek vagyunk nyitott, kedves, szeretetteli hozzáállással viszonyulni saját magunkhoz a nehéz időkben is, az csökkenti a stresszt, a szorongást, növeli a lelki jól-létünket, jót tesz az emberi kapcsolatainknak.
  10. Legyünk a részei valami nagyobbnak! A boldogságot többféleképpen is megélhetjük, de a kutatások szerint a jelentésteli élet, amikor az ember a legerősebb készségét valamilyen nagyobb cél érdekében használja jár leginkább, hosszú távú elégedettséggel, pszichológiai jól-léttel, és a teljes élet érzésével. Az, hogy ezt az érzést a szülő szerepben, a munkánkban, a vallásunkban vagy éppen az önkéntes tevékenységünkben találjuk meg, nem számít. A lényeg, hogy érdemes keresni. 
Oszd meg másokkal is!
Mustra