Megvan a fokhagymás szájszag elleni csodafegyver!

Imádja a vajas-fokhagymás pirítóst, csak ne maradna utána az kellemetlen bűz? Az Ohiói Állami Egyetem kutatói megtalálták a megoldást: almát, nyers fejessalátát vagy mentalevelet kell rágcsálni - írja a Huffington Post.

Na de miért leszünk ennyire büdösek fokhagymaevés után? A kén, illetve annak különféle vegyületei a ludasok: a frissen megpucolt és feldarabolt fokhagymában például az alliin nevű vegyület, amit az alliináz nevű enzim lebont, így jön létre az allicin, ami a fokhagyma jellegzetes illatát adja.

shutterstock 317273999

Ezektől persze egy alapos szájöblítéssel meg lehet szabadulni, az allil-metil-szulfidtól azonban már sokkal nehezebb: ottmarad a gyomorban 24 órán át, belekerül a véráramunkba, a tüdőnkbe, a vizeletünkbe, verejtékünkbe, és nincs az a fogmosás, ami eltüntetné a leheletünkből. 

A gyomor mentolos rágója: az alma!

Sheryl Barringer, az Ohiói Állami Egyetem táplálkozástudományi karának munkatársa, valamint kollégája, Rita Mirondo azonban most megtalálta a gyomor mentolos rágóját, a fokhagymabűz elleni izzadásgátló dezodort: nyers almát! Persze a nyers saláta vagy a mentalevél elrágása is jó, ahogy az is, ha megiszunk egy bögre mentolos teát vagy egy pohár almalevet, de ha tényleg gyors és hatásos megoldás kell, akkor maradjon a nyers változatnál. A lényeg az, hogy rögtön fokhagymaevés után fogyasszuk el ezeket, hogy a bennük található vegyületek reakcióba léphessenek a szagért felelős anyagokkal, még mielőtt azok teljesen felszívódnának, és útra kelnének a szervezetünkben.

Minden nap egy alma, és a doktor alma!

Szőrmentén Sheryl Barringer nagy felfedezéséhez kapcsolódik a fenti Terence Hill-idézet az ...és megint dühbe jövünk!-ből, amiről sokáig nem is tudtam, miért vicces. A napokban valahol azt olvastam, hogy az alma a magyar nyelvben nemcsak a gyümölcsöt jelenti, hanem a szlengben ez a nincs, a semmis egyik változata. Vagyis: ha minden nap megeszünk egy almát, akkor egészségesek leszünk, és nem kell orvoshoz mennünk. Erre alapul a "Minden nap egy alma az orvost távol tartja." mondásunk is, ami az "An apple a day keeps the doctor away." tükörfordítása. Persze lehet, hogy szerencsésebb lett volna úgy fordítani Terence Hill szavait, hogy "Minden nap egy alma, ez a doktor álma.", és akkor a kínrím mellett az eredeti jelentés is megmarad.

Oszd meg másokkal is!
Mustra