18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

6 dolog, amit a szex az agyunkkal tesz. Vagy fordítva.

Ha elégedettek vagyunk a szexuális életünkkel, akkor jobban érezzük magunkat a párkapcsolatunkban, hűségesebbek, lelkesebbek vagyunk. A jó szex tehát a párkapcsolatnak mindenképpen jót tesz, és tapasztalatból azt is tudjuk, hogy a szexuális elégedettségtől a saját bőrünkben is jobb a lét. De vajon milyen hatása van még a szexnek a lelkünkre, az agyunkra? Hat izgalmas kutatási eredményt gyűjtöttünk össze a témában. Köszi a tippet Sex and Psychology!  

A szex olyan, mint a drog

A szex különböző fázisaiban az egész szervezetünk felbolydul. Amikor felizgulunk, legalább harminc különböző agyterületünk aktiválódik, az érzékelésért és a motivációért felelős agyterületektől kezdve, az érzelmi és jutalmazó központon át, egészen a memóriaközpontig. Mindeközben rengeteg hormonális változás történik egyidejűleg a testünkben: több lesz bennünk a tesztoszteron, az oxitocin a dopmain. Orgazmus közben aztán a genitáliát és az agyat összekötő idegi hálózatok egyszerre pörögnek, a kritikus gondolkodásért felelős agyterületek és az addig aktív érzelmi központ is elcsitul, végül elönt bennünket testünk ópiátja, az endorfin és vele együtt a boldogság. A testi és lelki hatásait tekintve tehát a jó szex, az orgazmus módosult tudatállapot, amelynek élvezete és ismétlődése erősíti a partnerünkkel kapcsolatos érzelmeinket. Annyira, hogy egy elmélet szerint a szerelem nem más, mint annak megtanulása, hogy a másikkal csodás a szex. 

shutterstock 394350016

A szex segít a stresszoldásban

Párkapcsolati viták után szédületesen szenvedélyes tud lenni a szex. Ismerős? És az, hogy egy ilyen szex után mennyivel kevésbé vagyunk feszültek? Egy kutatás azt mutatja, hogy stresszes napokon valószínűbben szexelünk, mint máskor, és ennek hatására a stressz oldódik, nyugodtabbá válunk. Persze nem mindenki. Bár a kutatásban a férfiakra és a nőkre egyaránt feszültségoldó hatással volt a szex, de csak abban az esetben, ha egyébként a felek elégedettek voltak párkapcsolatukkal. A szex tehát úgy tűnik, fontos szerepet tölt be az érzelmeink szabályozásában és a pszichológiai jól-létünk fenntartásában. 

A szex segíti az agysejtek keletkezését

Legalábbis a patkányoknál így van. Egy vizsgálatban két héten át figyelték a szex agyműködésre gyakorolt hatását hím patkányoknál, és azt találták, hogy a szexuálisan legaktívabb állatok agyában keletkezett és fejlődött a legtöbb új idegsejt. Ezeknek a lényeknek volt tehát a legjobb esélyük arra, hogy az agyuk hosszú távon is penge maradjon, fejlődjön. Emberekkel ugyan hasonló vizsgálat nem zajlott, azt azonban tudjuk, hogy a szerelmes emberek vérében megnő annak a fehérjének a mennyisége, ami az idegsejtek növekedéséért és túléléséért felelős. A kutatók nem tapasztaltak hasonlót egyedülálló és régóta kapcsolatban élőknél, és azt feltételezik, hogy a fehérjetúltengést bizony a szerelmesen gyakoribb és kielégítőbb szexuális együttlét okozza. 

A szex frissen tartja az agyat 

Arra tehát nincs konkrét bizonyíték, hogy a szex az embernél is segíti az új agysejtek keletkezését, azt viszont tudjuk, hogy a szexuális aktivitás idősebb korban hozzájárul a jobb kognitív működéshez. Egy több, mint hatezer 50 feletti brittel végzett vizsgálatból kiderült, hogy egyértelműen jobban teljesítettek az idősebb korosztály tagjai az emlékezetet igénylő feladatokban, ha a korábbi években aktív szexuális életet éltek. Persze elképzelhető, hogy ez az eredmény nem konkrétan szexnek, inkább az azzal járó mozgásnak tulajdonítható. 

A szex enyhítheti a fejfájást

Egy 2013-ban végzett német tanulmány szerint a migréntől szenvedők 60, míg a ciklikusan jelentkező cluster fejfájással küzdők 30 százalékánál enyhíti a szex a fájdalom tüneteit. Mindenki másnál mondjuk erősíti azokat. A szex egyébként többféleképpen is kifejtheti fejfájásra gyakorolt hatását, például azzal, hogy az orgazmus idején felszabaduló endorfin csökkenti a fájdalmat, vagy éppen azzal, hogy a genitális vérkeringés felélénkítésével enyhülhet a fejre ható nyomás. 

shutterstock 362977286

Az agyunk máshogy van huzalozva a szexre 

Jelentősen különbözünk abban, hogy az életünk során hány partnerrel szexelünk. Van, akinek egy-két, van, akinek egy tucat, másoknak több tucat szexpartnere is akad. Az, hogy mennyi szexuális tapasztalatra teszünk szert nyilván rengeteg dologtól függ, például a vallásunktól, a szocializációnktól, a személyiségünktől. Egy kutatás pedig azt mutatja, hogy ebben a kérdésben a biológiai adottságaink is számítanak. Pontosabban az, hogy mennyire érzékeny az agyunk a szexuális ingerekre. Vannak ugyanis emberek, akiknek az agya már gyengébb szexuális ingerekre (például egy csókolózó párról készült fotóra) is intenzíven reagál, míg másoknál ugyanezt az aktivitást csak erős ingerek (például egy szexelő pár látványa) képesek kiváltani. A kutatásból kiderült, hogy az érzékeny emberek több, míg a kevésbé érzékenyebbek általában kevesebb emberrel szexeltek életük során. Az tehát, hogy mennyire érzékeny az agyunk a szexuális ingerekre befolyásolja párkapcsolataink alakulását. Mondjuk az, hogy mitől függ az agyunk érzékenysége még nem tiszta. 

Ha még kíváncsi szexszel kapcsolatos egyéb érdekességekre, és különösen arra, hogyan tartható fenn a szexuális vágy egy hosszú távú kapcsolatban, jöjjön el novemberben pszichorendezvényünkre és hallgassa meg dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus előadását. Jegyeket itt tud venni.

Hogyan maradhat jó a szex  banner 640x360lila

Oszd meg másokkal is!
Mustra