Domináns és előkelő akar lenni? Sminkeljen!

A társas kapcsolatainkban rengeteget számítanak az első benyomások. A másikról alkotott korai ítéleteinket pedig számos tudatos és nem tudatos, verbális és nem verbális információ alakítja, többek között a másik külső megjelenése is. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen helyzetben hogyan öltözünk fel, és úgy tűnik, nem mindegy az sem, hogyan sminkeljük magunkat. Egy friss kutatás szerint ugyanis a smink mind a nők, mind a férfiak rólunk alkotott képét befolyásolja, igaz, nem ugyanúgy. 

A Perceptionbenmegjelent kutatás eredményei azt mutatják, hogy a nők általában dominánsabbnak tartják sminkelő társaikat, ami gyakran váltja ki bennük a fenyegetettség és a féltékenység érzését. Mondjuk ez utóbbi megjelenhet azért is, mert a sminket használó nőket vonzóbbnak, pasizósabbnak látják. Ezzel szemben a férfiak a sminkelő nőket előkelőbbnek, tekintélyesebbnek tartják. Mindkét nemre jellemző, hogy vonzóbbnak és magasabb státuszúnak találják a sminkelő nőket, de míg a női megfigyelők esetében a státusz megítélését a dominancia, addig a férfiaknál az előkelőség befolyásolja. 

shutterstock 351376076

Hogy mi ebből a tanulság? Leginkább az, hogy ha számít egy élethelyzetben, hogy éppen milyen benyomást keltünk, akkor nemcsak az öltözködésünkre és a viselkedésünkre, de sminkünkre is érdemes odafigyelni, és egyáltalán nem mindegy, hogy éppen férfi vagy nő áll majd velünk szembe. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek