Megvan, hogy mitől lesz jó a szex hosszú távon

Azt már tudjuk, hogy az összeolvadás, a rászorultság és a rutin valódi vágygyilkosok egy hosszú távú kapcsolatban. De vajon mitől és hogyan maradhat izgalmas a szex évek vagy akár évtizedek után is? Ez a kérdés kritikus a párkapcsolati elégedettségünk szempontjából, így nem véletlen, hogy nemcsak a hosszú távú kapcsolatokban élőket, de a pszichológusokat is izgatja. Most egy friss kutatásból kiderült: a hosszú távú elégedettséghez az előjáték és kommunikáció a legfontosabb.

shutterstock 304975487

A The Journal of Sex Researchben megjelent vizsgálatba 38747 olyan heteroszexuális amerikait vontak be a kutatók, akik legalább három éve éltek párkapcsolatban. Kiderült, hogy a kapcsolat első fél évében az emberek több, mint 80 százaléka elégedett volt a szexuális életével, míg a vizsgálat idejére ez az arány a nők esetében 55, míg a férfiaknál 43 százalékra csökkent. Jópáran akadtak, akik leginkább neutrális érzéseket tápláltak a szexuális életükkel kapcsolatban, de a nők 27, míg a férfiak 41 százaléka kifejezetten elégedetlen volt az otthoni együttlétekkel. 

Az elégedett és elégedetlen párok szexuális attitűdjei és viselkedései között pedig rengeteg különbséget fedeztek fel a kutatók. Kiderült, hogy azok a legelégedettebbek, akiknél rendszeres az előjáték, akik gyakran mondják ki a másiknak, hogy “szeretlek”, akik összebújnak, csókolóznak és nevetnek szex közben. Tehát az elégedettség egyik legfontosabb összetevője a felek közötti intimitás. Persze nemcsak ezen múlik a jó szex. A szexuális elégedettséghez az is hozzájárul, ha a pár tagjai kipróbálnak új pozíciókat, ha megosztják és megvalósítják fantáziáikat, ha zenével, fényekkel és egyéb hangulatkeltési eszközökkel turbózzák fel a szexet vagy éppen cseten húzzák egymást az együttlét előtt. Azok, akiknél gyakoribb az orális szex, akik több orgazmusról és gyakoribb együttlétekről számolnak be, azok gyakrabban is boldogabbak a párkapcsolatukban. 

Ezek a szokások a kutatási eredmények szerint annyira bejönnek, hogy a megkérdezett párok harmada esetében több, mint egy évtized után is képesek fenntartani a szenvedélyt a párkapcsolatban. Ehhez azonban arra van szükség, hogy aktívan tegyünk is a szexuális életünkért, hogy figyeljünk, beszéljünk, hallgassunk. Ha pedig ellaposodni látszik a szex, és éppen kifogytunk az ötletekből és a fantáziákból, a kutatók szerint jó, ha segítő könyvekhez és magazinokhoz fordulunk inspirációért. Szóval, hajrá intimitás, gyerünk kommunikáció! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek