A hó nem más, mint kipufogógáz-ízű fagylalt

Anyánk folyton mondta, hogy ne együnk havat, most mi mondjuk a gyereknek, hogy ne egyen havat, de tényleg, miért is? Jó, ha sárga, akkor világos, de amúgy? Nos, egy új tanulmány jelent meg arról, hogy mi a baj valójában a hófogyasztással. Sokáig tartott, de a kutatók rájöttek, hogy a hóban megtalálhatók ugyanazok a veszélyes, apró részecskék, amik például az autóink kipufogógázában is, azaz amikor a havat esszük az olyan, mintha egy kipufogógáz-ízesítésű jégkrémet majszolnánk. (Mondjuk, szerintünk amúgy is majdnem mindig gázolaj íze van a hónak, érthetetlen, miért esik az bárkinek jól.)

Részletek a hajtás után!

Az ENSZ állítása szerint a légszennyezettség miatt évente 3,3 millió ember veszti életét világszerte. Talán nem meglepő, hogy leginkább Kína fővárosa szenved a szmogtól; Pekingben évente 1,4 millió haláleset írható ennek a problémának a számlájára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közeljövőben ad ki egy tanulmányt arról, hány halálesetet okoznak közvetlenül ez az ember alkotta jelenség, és már most kongatják a vészharangot a globális közegészségügyi vészhelyzet miatt. Ezért is fontos megismerni, hogy mennyi marad a szennyezőanyagokból a levegőben (az emberek és állatok által belélegezhetően) és mennyi épül be a környezetbe, vagyis mennyire jelentős a közvetett hatás emberi populációra  -  írja az IFLScience. A montreali McGill Egyetem munkatársai például kinyomozták, hogy a hóban is megtalálhatóak ezek a szennyezőanyagok. Hoppá! 

shutterstock 347506415

A kutatók az ún. hószobában végzett kísérlettel képesek voltak kiszámolni, hogy a szennyezettség hány százaléka kerül át a levegőből a hóba. A tesztben szerves szént, valamint különböző mérgező szennyeződéseket, mint például benzolt, toluolt, etil-benzolt és xilolt használtak, ezek szintjét a direkt szennyezés előtt, alatta és utána is megmérték a hómintákban. A kutatók már egy óra elteltével arra jutottak, hogy a szennyeződés szintje a hóban drámaian emelkedett, a mérgező részecskék csapdába estek az apró jégdarabokban vagy felolvadtak apró tócsákat alkotva a hóban. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy a hó valósággal habzsolja a kipufogógázokat. Most akkor megvizsgálhatnák egy körúton lakó, nemdohányzó szervezetét is, mert valószínűleg annak az állapotnak az eléréséhez elég sok havat kellene zabálnia még így is az embernek. 

Mustra