Fogyni akar? Felejtse el a kanalat!

Az ember, mint racionálisan gondolkodó lény képe sehol sem hullik olyan apró darabokra, mint a gasztropszichológiai kísérleti laborokban. Az elmúlt évek vizsgálataiból legalábbis az derült ki, hogy étkezési szokásainknak semmi köze valódi igényeinkhez, szükségleteinkhez, sokkal inkább függnek ezek az aktuális érzelmeinktől, és külső körülményektől. Tudjuk például, hogy társaságban többet eszünk, ahogy akkor is, ha nagyobb a választék, vagy éppen az orrunk előtt van a koszt. Más vizsgálatok bebizonyították, hogy többet eszünk akkor is, ha menőnek hiszünk egy fogást, ha tévé előtt eszünk, vagy nagyobb tányérba pakoljuk az ételt. Ehhez az információhalmazhoz tett most hozzá egy újabb érdekességet egy friss kutatás. Méghozzá azt, hogy ha fogyni akarunk, jobb, ha elfelejtjük a kanalat. 

shutterstock 292918292

A Journal of the Association for Consumer Research januári gasztro különkiadásában megjelent vizsgálatból ugyanis kiderült, hogy teljesen máshogy állunk hozzá az ételhez, ha kanállal és máshogy, ha villával esszük. Az amerikai kutatássorozatban résztvevőknek falatnyi ételeket kellett villával vagy kanállal kóstolniuk.  Az eredményekből az látszik, hogy ugyanazt az ételt alacsonyabb energiatartalmúnak és jobb minőségűnek hitték, akik kanállal fogyasztották, ráadásul többet itt ettek belőle: kanállal ugyanis kisebbnek tűntek a falatok. 

A lényeg tehát, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen eszközt választunk az étkezéshez, így ha szívesen megkímélné magát a plusz kalóriáktól, ahol lehet, használjon inkább villát. Levesből például tuti kevesebbet eszik vele.

Oszd meg másokkal is!
Mustra