Az önbizalomhiányos könnyebben tűri a boldogtalan házasságot

Minden párkapcsolatban vannak és kellenek is konfliktusok, mindenhol akadnak problémák, amikkel ha nem nézünk szembe, ha nem kezdünk velük valamit, akkor idővel egyre hatalmasabbra dagadnak, elszigetelnek a másiktól, magányossá, boldogtalanná tesznek. De miért hagyjuk, hogy idáig jussunk? Miért hallgatunk, tűrünk némán? Egy friss kutatásból most kiderül. 

 A The Society for Personality and Social Psychology 16 éves találkozóján közzétett eredmények szerint az alacsony önértékeléssel rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel maradnak benne egy nem működő, boldogtalan házasságban, és kevésbé hajlamosak megbeszélni partnerükkel a gondokat. Hogy miért? Aggódnak az elutasítás miatt.

„Általános elképzelés, hogy az alacsony önértékelésű emberek sokkal negatívabbak és sokkal többet panaszkodnak. Míg bizonyos társas helyzetekben ez valóban így van, a kutatásunk szerint a romantikus kapcsolatokban az önbizalomhiányos fél elzárkózik attól, hogy szóba hozza a problémákat" – mondta Megan McCarthy, a tanulmány szerzője. Ez pedig csak olaj a tűzre: a kimondatlan dolgok ugyanis hozzájárulnak a kapcsolattal szembeni általános elégedetlenséghez.

454419725
Education Images / Europress / Getty

„Arra jutottunk, hogy azok az emberek, akik negatívabb önképpel rendelkeznek, sokkal gyakrabban szoronganak amiatt, hogy mások mit gondolnak róluk. Ez olyan önvédelmi viselkedéshez vezethet, mint például a konfrontáció teljes elkerülése" – tette hozzá McCarthy.

„Ha a társunk nem vevő a nyílt és őszinte beszélgetésekre, az nem biztos, hogy azért van, mert nem érdekli őt a kapcsolatunk. Megeshet, hogy védtelennek érzi magát és attól fél, hogy megsérülhet" – mondta a szakember. „A hallgatás teljesen indokolt és építő jellegű például egy 'megbocsátani és elfelejteni' szituációban. Ugyanakkor, ha párkapcsolati problémákról van szó, romboló hatású lehet. Mindannyian tudjuk, hogy a közeli kapcsolatok sokszor bonyolultak. A megoldás abban rejlik, hogy milyen utat választunk akkor, ha azt érezzük, elégedetlenek vagyunk a partnerünkkel" – foglalta össze a lényeget.

A lényeg tehát az, hogy a kapcsolat megőrzése, a saját és partnerünk boldogsága érdekében beszélni kell a bajokról. Még akkor is, ha kényelmetlen, ha rettegünk tőle. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek