Túl sok a stressz? Feküdjön be egy tartálynyi vízbe!

A Simpson család tizedik évadjának egyik részében Homer és Lisa elmegy egy helyi new age üzletbe, hogy rendezzék kapcsolatukat, és befekszenek egy-egy vízzel teli, ingermegvonásos vagy más nevén izolációs tartályba. A spirituális utazásuk persze nem lesz zökkenőmentes, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a Mashable szerint a rajzfilmben szereplő meditációs módszer most nagyon divatos lett az Egyesült Államok nyugati részén, és most már a keleti parton, valamint Kanadában is egyre több az érdeklődő. De mi is ez az eszköz, ami - ha már tévés utalással indítottuk a cikket, folytassuk is azzal -  A rejtély című sorozatban is fontos szerepet játszik?

Homer and Lisa try floating for the first time. (Sensory Deprivation Tank) from Kenneth Ried on Vimeo.

A Mashable szerint a korlátozott környezeti inger terápiával az 1950-es években kezdtek el foglalkozni a szakemberek, és van kamrás, valamint lebegéses változata is. Az utóbbiról a következőket írja a Wikipédia: "A lebegő közeg testhőmérsékletű vízből és Epsom-sóból (keserűsóból) áll, amely lehetővé teszi a beteg számára, hogy hanyatt fekve lebegjen, anélkül hogy aggódnia kelljen a biztonsága miatt. Valójában az, hogy lebegés közben hasra forduljon, tudatos erőfeszítést igényelne. A tesztelt alanyok kevesebb, mint 5%-a távozik a kezelés befejezése előtt, ami általában egy óra lebegést takar".

Az eredet

Az izolációs tartályt, vagyis lebegőkabint John C. Lilly neuropszichiáter fejlesztette ki 1954-ben. Lilly az ingermegvonás hatásait kutatta, és létre akart hozni egy környezetet, ahol a vizsgálati alanyok teljesen el vannak zárva a külvilág ingereitől. A hetvenes években pedig két kanadai kutató, Peter Suedfeld és Roderick Borriepedig azt próbálta kideríteni, milyen terápiás haszna lehet egy ilyen kabinnak, és tulajdonképpen ők fejlesztették ki a korlátozott környezeti inger terápiát (Restricted Environmental Stimulation Therapy).

Forrás: Wikipédia

De miért pont most kapták fel ezt a módszert? A cikk szerint ezt is a hírességeknek – például a Fear Factor (A rettegés foka) egykori házigazdájának, Joe Rogannek – köszönhetjük, akik kipróbálták, és csak jókat mondtak róla. A kedvező hatások között szerepel például az, hogy növeli a kreativitást, csökkenti a depressziót és a szorongást, a keserűsó pedig segít enyhíteni az izomfájdalmat. Sőt, egyesek testen kívüli élményről számoltak be. Egy 2008-as svéd kutatás szerint volt, aki hangokat hallott, fényjelenségeket látott vagy úgy érezte, hogy repül. A Discover magazin szerint ez azzal magyarázható, hogy így pótolja az agy a hiányzó külső ingereket.

A kutatók hivatalosan még nem derítették ki, hogy miért is lazul el a test ezekben a kapszulákban, de valószínűleg azért, mert olyan állapotba kerülünk, mintha aludnánk – írja a Washington Post. De igény van rá, Lindsay MacPhee, egykori környezetvédelmi mérnök az Indiegogo oldalon két óra alatt 1000 kanadai dollárt (kb. 220 ezer forintot) gyűjtött össze saját szalonjára, és öt nap alatt megvolt az előirányzott 5000 kanadai dollár (kb. 1 millió forint) 80 százaléka. Egy ilyen tartály egyébként több mint 10 ezer dollárba (kb. 2,7 millió forintba) kerül, és persze folyamatos karbantartást, fertőtlenítést, utántöltést igényel. (Persze dolgoznak már az otthon vagy bárhol használható, olcsóbb változaton is.)

Christina Pistone korábban utaskísérőként dolgozott, akkor próbálta ki a relaxációs tartályt, amikor a folyamatos repülés miatt állandóan jetlaggel küzdött. "Túl sok inger ér minket naponta, és ez mentálisan és érzelmileg is megvisel minket. Egy ilyen tartályban viszont csend van és egyedül lehetünk a gondolatainkkal. Tökéletes hely a meditációhoz" – mesélt élményeiről. Azóta persze ő is saját hidroterápiás szalont nyitott. Az emberek általában egy órát töltenek a tartályokban, de van aki az egész éjszakát is ott tölti. Számukra biztosan ismeretlen a klausztrofóbia fogalma.

A lebegésterápia itthon is elérhető, sőt, egy hazai tervezésű relaxációs lebegőkabin 2011-ben a Magyar Formatervezési Díjat is nyert.

Előnyök

Mentális állapot, neurológia: a stressz csökkentése, a kreativitás, a koncentrációs és a problémamegoldó készség fokozódása, a tanulási zavarok enyhülése, az álmatlanság és krónikus fáradtság enyhülése, esetenként megszűnése, a káros szenvedélyektől való függőség csökkenése, a depressziós és szorongásos tünetek csökkenése, a viselkedési zavarok enyhülése, a migrénes eredetű fejfájás csökkenése

Vázizmok: az ízületi gyulladások, hát – és derékfájás, nyakmerevség, rándulások tüneteinek nagyfokú mérséklődése, különböző eredetű gerincbántalmak tüneteinek enyhülése

Belső szervek: a szív – és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkenése a stressz oldás által, alégúti megbetegedések tüneteinek csökkenése a sós levegő inhalálásával, általános immunerősítő hatás, kevesebb megbetegedés

Bőrgyógyászati megfigyelések: a pattanásos bőr gyorsabb gyógyulása, bőrnyugtató és feszesítő hatás. A zúzódások, egyéb felszíni sérülések nyomainak gyorsabb felszívódása. Az elhalt hámsejtek eltávolítása, a bőr megfrissülése tágítja a bőr pórusait, ezzel felkészítve a bőrt kozmetikai kezelésekre

Sportaktivitásra gyakorolt jótékony hatások: a teljesítmény, kondíció általános javulása.izomlazítás, a sportsérülésekből adódó rehabilitáció elősegítése.

Forrás: www.floatspa.hu

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek