A rossz házasságban tönkremegy a szív. Szó szerint.

A pszichológusok már tudják egy ideje, hogy a lelki és a fizikai fájdalom az agyunkban egy tőről fakad, hogy sok ponton azonos neurobiológiai, idegi alapokon nyugszik, hogy egy csípős megjegyzés felér egy pofonnal. Nem véletlen, hogy belebetegszünk a szakításba. Ahogy nem véletlen az sem, hogy boldogtalan embernek megszakad a szíve. Hogy mindez csupán képletes lenne? Nem úgy tűnik. 

Hui Liu michigani szociológus idős házaspárokat vizsgálva rájött, hogy a rossz házasságban élőknek nagyobb esélyük van a szívbetegségre, mint azoknak, akik elégedettek párkapcsolatukkal. A kutató a Journal of Health and Social Behavior című szaklapban megjelent tanulmányához 1200, 70 és 80 év közötti házas ember öt év alatt összegyűlt adatait elemezte ki. Az adatok között volt házassági elégedettségre vonatkozó kérdőív, voltak laborvizsgálati eredmények és infók a részt vevők kardiovaszkuláris betegségeiről. 

shutterstock 92569951

A szociológus eredményei szerint a rossz dolgok a házasságban (például az, amikor a másik folyton kritizál vagy követelőzik) nagyobb hatással vannak a szív állapotára, mint a viszony klassz részei (például az, hogy a másik támogató). Vagyis egy rossz házasság rosszabbat tesz a szívünknek, mint amennyire egy jó házasság javítani tud rajta. Érdekes az is, hogy a házasság minőségének hatása korral egyre erősebb lesz, és a nők esetében kifejezettebb. Vagyis a rossz házasságban élő idős nők társaiknál nagyobb valószínűséggel küzdenek szívproblémákkal. 

Hogy miért? A magány és stressz miatt. Ha valaki minden áldott nap azzal szembesül, hogy annak, akinek a legközelebb kellene állnia hozzá, bántja, nem szereti, nem értékeli, eltaszítja, vagy egyszerűen csak lelkileg messzire került tőle, az nemcsak folyamatos stresszt, rendszeresen összeugró gyomrot idéz elő, de a kilátástalan, sivár magányt is. Mi azonban társas lények vagyunk, a túléléshez szükségünk van egymásra. Ám a magány olyan hatással van ránk, mintha folyamatosan fenyegetné valami az életünket. Nem véletlen, hogy a magányos emberek immunrendszere nem tudja hatékonyan ellátni a feladatát, hogy valószínűbben lesznek rákosak. És nem véletlen az sem, hogy beteg lesz a szívük. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra