Megvan a legjobb pszichés diétastratégia

Az nem újdonság, hogy az érzelmi állapotunk befolyásolja, hogy miből mennyit eszünk. Rossz kedvünkben például jobban kedveljük a hizlaló kosztot, a könnyen felszívódó szénhidrátokat, a finomított cukrot, a junk foodot, míg akkor, ha pozitívak vagyunk és a jövőre fókuszálunk, előszeretettel választunk inkább egészséges ételeket. Nem meglepő az sem, hogy fogyni csak tudatosan, az étkezési szokásainkra, a bevitt tápanyag mennyiségére és minőségére odafigyelve lehet. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak ezekre érdemes fókuszálnunk, hanem az ételekkel kapcsolatos érzelmeinkre is.

Úgy tűnik, hogy a legjobb fogyókúrás stratégia az, ha megtanulunk odafigyelni a saját belső állapotunkra, az ételekkel kapcsolatos érzelmeinkre, és megtanulunk megfelelően reagálni azokra. Bizony, ez még annál is jobb, mintha minden falatnak kívülről fújnánk a kalóriatartalmát. Legalábbis a Journal of Marketing Research című szaklapban megjelent két vizsgálat ezt bizonyítja.

shutterstock 133806440

Az első tanulmány szerzői a tápanyagok ismeretére, valamint a saját és mások alapérzelmeinek felismerésére tanítottak egy csoportot. Ennek részeként azt is meg kellett figyelniük, hogy hogyan állnak hozzá ők és mások különböző termékekhez, ezek milyen érzéseket keltenek bennük. Eközben egy másik csoport csak alapanyagügyi oktatásban vett részt. A kísérlet végén a résztvevőket nassolnivalókkal kínálták a kutatók, melyek közül az érzelmi tréningen átesettek inkább választották az egészségesebb opciókat.

 A másik vizsgálatban a kutatók három hónapon át követtek fogyni vágyó embereket, és arra jutottak, hogy azok, akik korábban részt vettek érzelmi tréningen (tehát képesek voltak objektíven megfigyelni saját állapotukat) többet fogytak, mint azok, akik csak a kalóriákat számolgatták. 

Az érzelmi tréning sikerességének titka a kutatók szerint az, hogy a fejünkben intenzíven él egy kép arról, hogy ami egészségtelen, az finom is, és ha ez a kép megtörik, ha a különböző ételekhez való érzelmi kapcsolatot tudatosan alakítjuk ki, illetve át, könnyebbé válik az egészséges táplálkozás. Ha tehát a következő étkezésnél van egy kis ideje és kedve kísérletezni, végiggondolhatná, hogy vajon miért azt az ételt választotta, hogy hogyan gondolkozik, hogyan érez a koszttal kapcsolatban. Sok sikert!

Oszd meg másokkal is!
Mustra