9 ok, amiért egész nap csak zabálna

Bizonyára ismerős az érzés, amikor egész nap enne, mert folyamatosan kívánja a kaját. Hacsak nem kívánós kismama, elgondolkozott már rajta, hogyan lehetséges, hogy egy kiadós ebéd után is a csipszeszacskót szorongatja?

Nem aludt eleget az éjszaka

Nem tudjuk elégszer elismételni: az alváshiány bizony elhízáshoz is vezethet. Ez egyrészt azért van, mert ha nem alszik eleget, akkor szervezete egész nap szénhidrátokkal teli ételekre vágyik, hogy máshonnan próbáljon energiához jutni. Másrészt azért is lesz falánk, mert ha nem piheni ki magát, akkor egy ghrelin nevű hormon szabadul fel, ami erős éhségérzetet eredményez - írja a Huffington Post.

Túl sokat evett előző nap

Hogy pontosan miért, az még nem tudni, de bizonyára már ön is megfigyelte, hogy ha kiadósan belakmározott előző este, akkor korgó gyomorral fog felkelni. Annyi azonban biztos, hogy a népi hiedelemmel ellentétben nem az a baj, hogy ekkor tágul a gyomor. Az ok inkább a bevitt ételek típusában keresendő: állítólag ugyanis a túl sok keményítő negatív hatással van a vércukorszintre, és olyan információkat küld az agynak, mintha nem lenne tele a gyomor.

PMS

Számtalan nő szenved hónapról hónapra premenstruációs szindrómától, melynek egyik tünete az, hogy az illető állandóan enne. Ennek oka a megnövekedett progeszteronszint, ami nem csak az étvágyra van hatással, hanem általános diszkomfortérzést is eredményez, nyilván ez állhat az ilyenkor szintén megfigyelt ingerlékenység mögött is. Érdekes mód a túlzott falánkság ekkor nem csak az emberekre, hanem az állatokra is jellemző - derült ki a Psychology Today közleményéből.

Elégtelen mennyiségű/minőségű reggeli

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, így fontos, hogy körültekintően válassza ki, mit is eszik ekkor. Egy 2013-as tanulmány szerint nem is a mennyiség a lényeg, inkább a minőség: fontos, hogy elegendő mennyiségű fehérjét tartalmazzon a menü, mivel ekkor később kevesebb cukrot és zsírt fog kívánni. Ha úgy érzi, még mindig tudna enni, akkor ezen kívül az is lehet baj, hogy túl kevés rostot, vagy zsírt fogyasztott. Ha ez is stimmel, akkor persze az is lehet, hogy valóban csak keveset evett. Tehát lehet, hogy gyors megoldásként jónak tűnik egyetlen müzli szelet, de ha nem akar egész nap korgó gyomorral dolgozni (vagy zabálni, ugye), próbáljon meg 300-400 kalóriát megenni reggelente!

Gyógyszereket szed

Sajnos vannak olyan gyógyszerek, melyek megnövelik az étvágyat. Ezzel számolni kell, azonban jó hír, hogy amint abbahagyja ezek szedését, rögtön visszatér a normál kerékvágásba minden. Probléma csak akkor lehet, ha valaki kénytelen élete végéig szedni azt a készítményt - ekkor érdemes konzultálni a kezelőorvossal, hátha tud valami más gyógyszert adni a betegségére.

Diétás üdítőket iszik

A diétás üdítők igen becsapósak, ugyanis azt az üzenetet küldik az agynak, hogy mindjárt megérkezik az ígért kalóriamennyiség, ami azonban ezt nem kapja meg, ezért fokozott éhségérzettel válaszol. Sajnos pontosan még nem sikerült megtudni, hogy miért is leszünk éhesebbek a light italok miatt – több tanulmány az aszpartán nevű édesítőt okolja -, de tény, hogy könnyebb ilyenkor belecsúszni a nassolásnak, úgyhogy inkább mellőzze őket.

Valójában csak szomjas

Bizony, ez furán hangzik, de könnyű összetéveszteni az éhséget a szomjúsággal, tehát ha úgy érzi, majd' meghal egy szendvicsért, igyon egy pohár vizet, majd várjon egy kicsit! Ha továbbra is éhes, azért nyugodtan kapjon be valamit, ezek szerint tényleg éhes. Másik trükk, hogy képzelje el minél részletesebben, hogy valami hatalmas adag ételt eszik. Ha valójában nem is kívánja, akkor valószínű, hogy csak folyadékra van szüksége.

Unatkozik

Amikor az ember csinál valamit, dopamin (egyfajta boldogsághormon) szabadul fel, ami a motivációért és az ösztönzésért felelős - valamint azért, hogy az evés jó érzéssel töltsön el. Tehát, ha nem történik semmi különös, akkor az agy keres valamit, amivel aktiválni tudja a dopamint. Például éhséggel. Ha tehát úgy érzi, unatkozik és éhes is, akkor mozogjon, olvasson, hallgasson zenét, vagy foglalja el magát bármilyen unaloműző tevékenységgel, hátha tényleg elmúlik az éhségérzete!

Stresszes

Nem akarjuk stresszelni, de létezik már a stresssz-evés fogalom is. Ennek az az alapja, hogy ha veszélyhelyzet van, akkor a vérkeringés és a szívműködés fokozódik, az izmok pedig megfeszülnek. Ennek hatására pedig a szervezet könnyen lemerül és üzemanyagra van szüksége: például valami jó cukros, zsíros ételre.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek