10 jó szokás, amiktől lefogyhat

Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy csak egy-két kilótól kellene megszabadulni, annak nem kell diétáznia, elég, ha változtat néhány rossz szokásán. A többieknek pedig biztosan nem árt ez a néhány kilónyi segítség a diétájukban.

A változás sokszor egészen kis dolgokon múlik. Lássunk tehát 10 olyan apró dolgot, amit könnyen megtehetünk, és még fogyni is fogunk tőlük.

stockfresh 1498017 time-for-change sizeM

1 - Figyelje meg az étkezési szokásait

Nem bírja kidobni az ételt, ezért megeszi, ami a gyerekek tányérján maradt? Főzés közben folyamatosan kóstolgat? Netán a tv elé szokott egy mindig egy nagy csomag sósmogyoróval leülni? Ha szán egy kis időt rá, hogy végigvegye az étkezési szokásait és azonosítsa azokat, amelyek miatt extra kalóriák ugorhatnak önre, már nem lesz nehéz megváltoztati őket.

2 - Gondolkozzon és tervezzen előre

Hiába eszik valaki normálisan, vannak időszakok, amikor az ember könnyebben áldozatul esik az üres kalóriák csábításának. Ha tudja, hogy hosszú napja lesz, akkor csomagoljon magadnak valami könnyű rágcsálnivalót uzsonnára, különben garantált, hogy a munkahelyi büfében köt ki, csokoládéval és fánkokkal a kezében.

3 - Ne vásároljon korgó gyomorral

Bár ezt a tanácsot biztosan hallotta már, tényleg sokat számít. Ha az ember éhes, mindenfélét beletesz a kosarába, amiket aztán muszáj elkészíteni, vagy különben megromlik. Mindig legyen listája, amihez igyekezzen ragaszkodni. Lehetőleg arra is vigyázzon, hogy ne vegyen magának valami csokiszerűséget a vásárlás nehézségeinek jutalmaképpen. Ezt a legjobban úgy lehet megakadályozni, ha bekap egy mentolos rágót a vásárlás kezdetekor – így nem fogja annyira kívánni az édességet.

stockfresh 498397 shopping-woman-isolated sizeM

4 - Egyen rendszeresen

Ez alatt nem feltétlenül kell a reggeli-ebéd-vacsora rutint érteni. Mindenkinek megvan a saját táplálkozási ritmusa, és ez alkatfüggő. A lényeg maga a ritmus. Figyelje meg, mikor szokott rátörni önre az éhség, és készüljön fel rá uzsonnával vagy éppen tízóraival. Nagyon fontos, hogy ne a szokásos módon egyen, hanem úgy, ahogy az a leghasznosabb. Egy ismerősöm például ahhoz próbált meg ragaszkodni, hogy este 6 után nem eszik semmit. Néha sikerült neki, ilyenkor farkaséhesen feküdt le, a legtöbbször viszont nem bírta, kiment a konyhába és egy este alatt elrágcsált egy nagy darab sajtot, némi kenyeret, kekszeket lekvárral, mogyorót, meg mindent, ami a keze ügyébe került. Nemcsak hogy nyomorultul érezte magát a szabály megszegése miatt, de még rengeteg fölös kalóriát is bevitt a szervezetébe. Azt javasoltam neki, hogy egye meg a szokásos könnyű vacsoráját hatkor, majd pedig nyolckor egyen egy fél doboz sovány túrót körözöttnek, vagy zöldfűszerekkel kikeverve, és két kétszersültet. Ez így alig több mint 100 kalória, telíti az embert, nem viszi fel vércukorszintet és még egészséges is.

5 - Adja meg az evés módját

Azt mondják, nem jó, ha telefonálás, tévézés vagy egyéb más tevékenységek közben, zacskóból, állva eszik az ember. Oda kell figyelni az evésre, megadni a módját, rendesen megrágni az ételt, mert így kevesebbet eszünk. Én például korábban hajlamos voltam péksüteményeket venni, amiket a kocsiban munkába menet vagy az utcán ettem meg.

Segített, hogy bebeszéltem magamnak, hogy az utcán enni gusztustalan, mert az ember keze tele van a metrókapaszkodón begyűjtött bacilusokkal. (OK, tudom, ez kicsit kényszeresen hangzik, de bejött.)

Az autós ügy már könnyebb volt: utálok morzsát takarítani, szóval a péksütemények ki lettek tiltva a kocsiból.

6 - Ne tegye az asztalra az ételes lábost

Inkább a tűzhelynél szedjen az ételből magának és a családtagoknak, mert az asztalon lévő lábos arra csábít, hogy másodszorra is szedjünk belőle. Sajnos a jóllakottságot jelző szignál csak körülbelül 20 perccel azután érkezik az agyba, miután elfogyasztottuk az elegendő mennyiséget, ezért van, hogy még egy tányérnyit eszünk, utána pedig szenvedünk a feszülő hasunk miatt.

Maradjanak a tűzhelyen
Maradjanak a tűzhelyen

Sajnos viszont ez a lábos nem asztalra tevős módszer szerintem olyan, mint halottnak a csók. Én legalábbis mindig hajlandó vagyok megtenni azt a két métert egy adag repetáért.

7 - Élvezze az ízeket

Az ebédparadoxon. Különösen hétköznapokon, az ember egész nap az ebédidőt várja, aztán ebéd közben automatikusan befalja az ételt, miközben a délután elvégzendő munkákon jár az esze.

Evés közben gondoljunk az ételre. Hogy milyen a fűszerezés, hogy milyen jó dolog, hogy télen is friss salátát ehetünk, vagy hogy az újkrumpliból készült tavaszi paprikás krumpli mennyire különlegesen finom. És próbáljuk meg minél többször megrágni a falatokat. Ez utóbbi azért is jó, mert aki lassan eszik, az sokkal kevesebb ételtől is jóllakottnak fogja érezni magát. (Ld. előző pont.)

8 - Ne egyen két órával lefekvés előtt

Saját ritmusát figyelembe véve, nevezzen ki egy időpontot utolsó étkezésnek, és ez az időpont körülbelül két órával azelőtt legyen, amikor általában le szokott feküdni. Ez az emésztésnek, az alvásnak és az alaknak is nagyon jót tesz. Ha a kinevezett időpontban fogat mos az ember, az segít abban, hogy utána már ne akarjunk kamrát fosztogatni.

9 - Nassoljon okosan

Aki össze-vissza nassol, az a végén általában egészen sok kalóriát visz be a szervezetébe. Csakhogy nassolni muszáj – viszont az a jó hír, hogy lehet okosan is. Az előre megtervezett finomság lehetőleg legyen gazdag értékes tápanyagokban és szegény kalóriákban. Itt olvashat ötleteket néhány 100 kalória alatti édes és sós desszertről.

10 - Reggelizzen

stockfresh 1143173 healthy-breakfast sizeM

Sokan – az egészségügyi szakemberek közül szinte mindegyik – állítják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Beindítja az anyagcserét és energiát ad az egész napra.

Szerintem viszont reggeli szempontjából két fajta ember van. Az egyik csoportot azok alkotják, akik tudnak korán reggel enni, sőt, ha nem esznek egy-két falatot, akkor fizikailag rosszul lesznek. A másik csoportba azok tartoznak, akik reggel csak a teát vagy kávét isznak meg, és csak jó két-három órával felkelés után tudnak letuszkolni valami szilárdat a torkukon.

Az utóbbi csoportnak kifejezetten jól bejönnek az olyan diéták, amelyek délig csak gyümölcs fogyasztását javasolják. A többiek viszont valószínűleg rettenetesen szenvednének az ilyesmitől és valóban jobban járnak, ha bőségesen reggeliznek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra