2 óra alatt 4 cigit szív el egy nemdohányzó a kocsmában

Minden reggel elszívok egy cigit futás közben. Pedig már leszoktam a dohányzásról. Ahhoz viszont, hogy teljesen tiszta legyek, még nagyon sok embernek kell leszoknia.

10 évvel ezelőtt részben azért tettem le a cigit, mert zavart, hogy zavarok vele másokat. Étteremben, vonaton, de akár egy buszmegállóban is küzdöttem azzal, hogy nem tudom kordában tartani a füstöt, arról nem beszélve, hogy miután elnyomtam a cigit, a szagot még jó sokáig vittem magammal. Szóval próbáltam kímélni a környezetemben lévőket, mert sejtettem valamit abból, mit érezhetnek. Nem dohányosként már tudom, sokkal rosszabb a passzív dohányosoknak, mint én azt gondoltam. A legszomorúbb, hogy a dohányosok sokszor a gyerekeket is cigarettázásra kényszerítik.

Dohányzó gyerekek

A dohányzás nem csak a cigarettázók életét követeli. Az Európai Unióban évente 650 000-en halnak meg a dohányzás okozta betegségekben, és 79 000-en, akik csak más cigarettájának füstjét szívták – derül ki az ENSZ vizsgálatából.

Az Állami Népegészségügyi Szolgálat 10 évvel ezelőtti felmérése is megdöbbentő adatokat mutat: minden második fővárosi óvodás családjában cigarettázik legalább egyvalaki, e gyerekek harmada rendszeresen szívja a felnőttek cigarettájának a füstjét, 48 százalékuk pedig alkalmanként. A passzív dohányos gyerekek fele napi 6-10 szál cigit kénytelen elviselni, de 20 százalékuk szabadnapon akár napi 20 szálat. Ha egy gyerek dohányfüstben nő föl, középiskolás korára a tüdeje olyan lesz, mint egy nagyon erős dohányosé.

Mennyit szív a passzív dohányos?

Fél órás futásom közben átlag 5 ember cigarettájából kapok egy-egy slukkot, és azt jó mélyre is szívom. Az oxigénre kiéhezett tüdőm persze zokon is veszi ezt az átverést. Így hát jobb híjján, egyéb kínzást alkalmazok a tüdőmmel szemben, nem veszek levegőt, amíg biztos távolságba nem kerülök a dohányzóktól.

A passzív dohányost nem szokás arról kérdezni, mennyit szív. Valószínűleg, nem is tudják. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet honlapján vannak hozzávetőleges adatok:

- parkban üldögélve dohányzó partner mellett - 3 óra alatt 1 szál cigit szív a nemdohányzó

- egy füstös bárban, szórakozóhelyen, két óra alatt - 4 szál jut egy nemdohányzóra

- autóban, felhúzott ablaknál, egy dohányos mellett, két óra alatt vagy a dohányzást nem tiltó munkahelyen, cigarettázó kolléga mellett nyolc óra alatt - 6 szálat „szív el” a nemdohányzó

Ezekhez az adatokhoz a cigarettafüst két fő összetevőjét: a szénmonoxid és a nikotin koncentrációját mérték a nemdohányzók vérében, illetve nyálában.

Mérgező füst

A cigarettafüstben több mint 4000 kémiai anyagot mutattak ki, ezek közül 50 rákkeltő lehet, mások egyéb kellemetlen tüneteket, betegségeket okozhatnak, például szem-irritációt, fejfájást, köhögést, orrfolyást, különböző allergiákat.

Több tanulmány szerint tüdőrákhoz, szívinfarktushoz és érelmeszesedéshez is vezethet a passzív dohányzás. Gyerekeknél hiperaktivitás, depresszió, halláskárosodás is a dohányfüst számlájára írható.

Csak néhány nyomós érv a dohányzás ellen:

- Magyarországon évente 28 ezren halnak meg a dohányzás következtében. Ez kétszer több, mint az alkohol, a kábítószer, a balesetek, gyilkosságok, öngyilkosságok és az AIDS áldozatai összeadva.

- A cigaretta a felelős a tüdőrák 90-95%-ért, az összes daganatos beteg halálának egyharmadáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80%-áért, a szív- és érrendszeri betegségek 30%-ért.

- Füstös bárok, kocsmák levegőjében akár ötvenszer annyi rákot okozó részecske lehet, mint városi csúcsforgalomban, vagy dízel teherautókkal teli autópályán

- A dohányzás terméketlenséghez vezethet, a cigarettafüstnek kitett kismama gyermeke fejlődési rendellenességgel születhet

Az utolsó szál cigi után

- 8 órával helyreáll a vér oxigénszintje,

- 24 órával kiürül a szén-monoxid a szervezetből,

- 48 órával kiürül a nikotin is, erősebbek lesznek az ízek és az illatok

- 72 órával könnyebbé válik a légzés,

- 2-12 hét múlva javul a vérkeringés, könnyebb lesz a séta és a futás is

- 3-9 hónap múlva teljesen megszűnnek a köhögési rohamok, a mozgás közben fellépő fulladások

- 10 év múlva felére csökken a tüdőrák kockázata

Leszokást segítő szervezetek

Országos Egészségfejlesztési Intézet:06/40-200 493

leteszemacigit.hu

Szerző: Belicza Bea

Mustra