Dr. Csernus: Megérteném, ha Gordon Ramsay üvöltözne velem

Az ételek elkészítése és az életvezetés közt szoros összefüggés van, sokat árul el rólunk az is, ha túlsütjük, vagy ha félig nyersen lekapjuk a tűzről a húst. Dr. Csernus Imre új könyvében gasztro irányból közelíti meg a lélektant. A könyv bemutatása előtt Dr. Csernus főzött az újságíróknak, vagyis főzött volna, ha lett volna önbizalma.

„Mélységes önbizalomhiányom van”- jelentette ki Dr. Csernus Imre a Tabáni terasz konyhájában, ahol újságírók és fotósok előtt fogott hozzá az előétel elkészítéséhez. A pszichiáter nem kapott nehéz feladatot, két pötty petrezselyem-pesztót öntött minden tányérra, hogy azok mellé kerüljenek a rukkolával körített, vékony lazacszeletek. „Most már értem, mit érezhet Gordon Ramsay a tévéműsoraiban, amikor a tanulói túl lassúak. Megérteném, ha üvöltözne velem” - tette le a pesztós flakont. Mindenki izzadt.

Íme a Gordon-módszer

Ma Csernus főz neked

„Gyertek, a doki már séfbe öltözött” - invitált néhány perccel korábban az esemény házigazdája a konyhába bennünket. Mind arra számítottunk, hogy Dr. Csernus Imre már nagyban főz ott, ugyanis új könyve – a Pampuryk Péterrel közös Felnőtt húsleves - hamarosan megjelenik, ebből az alkalomból kiadója, a Jaffa azzal az ötlettel állt elő, hogy szerzőjük mutassa be a sajtónak főzőtudományát. „Ma Csernus főz neked”- így kezdődött a meghívó, ezért is éreztük, ott a helyünk.

A két pesztópötty pompás volt, de ennél többet nem tudhattunk meg arról, hogyan főz Dr. Csernus. Amíg a további ételeket felszolgálták, az asztalnál a könyvről, valamint az ételek és a pszichológia összefüggéseiről beszélgettünk vele.

Nem, pia nélkül akarom átélni

„Legutóbbi könyvemből, a Férfiból kimaradt két fontos gondolat, amire időközben rájöttem. Ezért is szerettem volna egy új könyv megírásába fogni, hogy ezekről is szót ejthessek” – mindez tavasszal történt, a pszichiáter akkor látott neki az új munkának. „Az egyik téma az, hogyan lehet érzelmileg leválni a szülőkről. Nagyon sokan ezt nem teszik meg felnőttként, és ez pedig befolyásolja a párkapcsolataikat és a későbbi gyereknevelési gyakorlatukat is. Hogyan ismerjem fel, hogy függök a szüleimtől? Melyek azok a fontos dolgok, amelyeket meg kell tennem, hogy tovább tudjak lépni, nemet tudjak mondani anélkül, hogy abból indulat és harag legyen?”- részletezte a szerző, de konkrét példákat nem mondott. A másik téma személyesebb, az utóbbi idők tapasztalata a pszichiáter számára, amikor a felesége hat év házasság után elhagyta.

„Ha az ember tele van fájdalmakkal, mit tegyen, hogyan másszon ki a gödörből? Amikor padlóra kerültem, egy barátom azt mondta, gyere, igyál valamit. Azt mondtam, nem, pia nélkül, tiszta fejjel akarom átélni és túlélni. Ezt is le akartam írni.”

Mentális boxmeccs lett belőle

Korábbi könyveiből már kiderült, Dr. Csernus számára az egyik legérdekesebb téma az, hogy az emberek hogyan csapják be, hogyan prostituálják önmagukat. Most a különféle élethelyzetekről és ahhoz kapcsolódó érzésekről nem egyedül írt, szerzőtársa, a festő és vándorszakács Pampuryk Péter is a saját, személyes élményeit osztja meg.

A férfimonológok másik két szereplője pedig Ádám Csaba mesterszakács, a szentendrei Kereskedőház étterem séfje, aki az esemény menüjét készítette, és Csutorás Ferenc bikavérhívő borász, az egri Csutorás pince vezetője, aki boraival kínált bennünket.

„Pampival úgy ismerkedtünk meg, hogy Csutorásnál voltunk egy szülinapi bulin, ahol a lányok azt mondták, van itt egy faszi, aki nagyon berúgott és nagyon kekec. Ő volt az, elkezdünk beszélgetni, amiből mentális boxmeccs lett. Innen datálható a jó kapcsolat”- mutatta be szerzőtársát Dr. Csernus.

Az étel és köztem érzelmi kapcsolat van

Csernus menü a Tabáni teraszon

Lazac-carpaccio petrezselyem-pesztóval

Sült paprika pirított tökmaggal

Gyömbéres sütőtökkrémleves

Rozéra sült kacsamell burgonyatortával és kézzel szedett csipkebogyó mártással

Szilvás bukta mandarinos feketeolíva-szorbéval

A pszichiáter blogján megjelenő kommentek szerint az a Csenushívők keménymagja kétkedve fogadta az új könyv hírét, azt gondolva, a Felnőtt húsleves összességében egy szakácskönyv.

A szerzők szerint azonban inkább egy eszköz arra, hogy bemutassák, az ételek kiválasztása, elkészítése, valamint az életvezetés között szoros összefüggés van, ahogy az is analóg az élettel, ha túlsütöd, vagy ha félig nyersen lekapod a tűzről a húst.

„Az étel és köztem érzelmi kapcsolat van, és csak rajtam múlik, mit hozok ki belőle. Saját filozófiánkat, kultúránkat adhatjuk át vele valakinek. (...) Az nem feltétlenül baj, ha az alapanyag gyengébb minőségű (...) A legnagyobb szakácsok legjobb ötletei is úgy születtek, hogy viszonylag egyszerű és szegényes alapanyagból kellett valami fantasztikusat csinálniuk. Persze amit te magad nem ennél meg, azt másnak se add oda. Magaddal szemben őszintének kell lenned” - írja a könyvben Pampuryk.

Végül a gyerekkori vasárnapi ebédekre kérdeztünk rá abban a hitben, hogy a Csernus családnál az a nagy beszélgetések és megfejtések ideje volt. „Mindig húsleves volt vasárnap, tyúkhúsleves, néha fácán. Ennek megfelelően főtt húst is ettünk, valamiféle mártással, majd sült hús jött körettel és salátával, majd a süti. És hogy akkor voltak-e a komoly beszélgetések? Nem. Pedig ez lenne a jó, nem pedig csak bekajálni, és elrohanni” – válaszolta Dr. Csernus Imre a főfogás után, majd kiment a teremből cigarettázni.

További, őszi lélektan a Gasztro rovatban:

Sütőtökleves: szeretem, nem szeretem

Édes sütőtök morzsa

Maradékokból: szilvás kalácspuding

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek