Sütőtökkrémleves: szeretem, nem szeretem

Sokan akkor kötnek békét ezzel a meglepően narancsszínű zöldséggel, amikor az első jól sikerült levessel találkoznak. Én sokáig ellenálltam.

A sütőtököt itthon talán édesen szeretjük a legjobban, egyszerűen sütőben sütve, mindenféle flanc és bonyolult konyhai művelet nélkül. Adja magát, hiszen önmagában is édes, sütés közben pedig, ahogy a víz elpárolog a cukor koncentrálódik. Íme egy variáció az édes sütőtökre.

Az élmény sokkal izgalmasabb lesz, ha ezt az édeset sós, pikáns, fűszeres ízekkel kombinálva is kipróbáljuk. Erre számos példa létezik az egészen egyszerű serpenyőben sült sós-zsályás sütőtöktől a krémes sütőtökkrémlevesen át az ázsiai curry-k és csípős levesekig.

Béke az első leves után

A sütőtökkrémleves a legelterjedtebb nem-édes elkészítési módja a sütőtöknek. Sokan akkor kötnek békét ezzel a meglepően narancsszínű zöldséggel, amikor az első jól sikerült levessel találkoznak. Én sokáig ellenálltam. Túl sűrűnek, túl édesnek, vagy éppen túl fűszeresnek találtam és nem tudtam kiűzni a fejemből az óvodai élményt: a tömény, fullasztó, sütőben sűlt tököt. Elég volt, a sütőtök említése és egyből kirázott a hideg. Idő közben trend lett a sütőtökrémleves és egyre többen kérdezték tőlem, hogy én hogyan készítem. Mondtam, hogy sehogy, de kezdtem érezni, hogy ha ennyien szeretik a sütőtököt legalább egy próbát kellene vele tennem. Az első saját élmény nem volt meggyőző, de nem is annyira elrettentő mint gondoltam, így tovább kísérleteztem. Számos házi kísérlet, éttermi kóstoló és egyéb találkozás eredményeként végül békét kötöttem a sütőtökkrémlevessel. Mostanra meg is szerettem.

A fellelhető sütőtökkrémleves receptek nagyon jól modellezik, hogy mennyire sokoldalúan elkészíthető ez a zöldség: az egészen egyszerű hagyma-sütőtök-víz-tejszín kombinációt a végletekig lehet fokozni naranccsal, gyömbérrel, ázsiai fűszerekkel, kókusztejszínnel, különféle levesbetétekkel - kobászcsipsz, sonkacsipsz, pirított zöldségek, sült sütőtökdarabok, pirított tökmag, tökmagolaj. Lehet más zöldségekkel is vegyíteni, almával, vöröslenycséve párosítani, a lehetőségeknek, úgy tűnik, tényleg csak a képzelet szab határt.

Hozzávalók

70 dkg sütőtök (héja és magja nélkül mérve)

1 nagy fej hagyma

5 dkg vaj

4 dl kókusztejszín

3 kaffir lime levél

1 tk őrölt gyömbér

víz

A sütőtököt hámozd meg és vágd ki a magjait. A tököt vágd egyforma darabokra.

Egy nagy lábosban olvaszd fel a vajat és párold meg rajta a hagymát. Add hozzá a tököt és öntsd fel annyi vízzel, ami majdnem ellepi. Fedő alatt közepes lángon főzd puhára - kb 25 perc.

Közben öntsd a kókusztejszínt egy kis lábosba, tedd bele a kaffir lime leveleket és a gyömbért. Forrald fel. Szedd ki a leveleket és öntsd az aromás tejszínt a puhára főtt sütőtökhöz. Botmixerrel pürésítsd a levest és forrald össze. Ízesítsd kevés sóval vagy esetleg egy csipet barnacukorral.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek